galéria megtekintése

Túlélőgép

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 10. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

„December 5-én születtem, Zsuzsika 4-én. A halála után azt gondoltam, nekem sohasem lesz már boldog születésnapom. Aztán mégis lett. Elfelejteni persze nem lehet. Megszokni, együtt élni vele igen. A kislányom idén lenne harmincéves.”

Péterfy-Novák Éva szeme a második mondat után könnybe lábad. Nem épp ideális interjúhelyzet – ám amikor elnézést kérek, az ötvenkét éves nő azt mondja: „Ez már jobb. Régen nem tudtam sírni.”

Éva 1984-ben szült. Sietnie kellett: az orvosának fontos programja volt aznap. Teniszezni ment. Ezért két méhösszehúzódást segítő, „gyorsító” injekciót adott a huszonhárom éves nőnek. Zsuzsikát nem adták haza a kórházból, bár azt hajtogatták: minden rendben vele. Néhány nap múlva rohama volt. „Nem vagyunk jósok” – ismételgették orvosok, nyugtatva Évát, hogy kislánya majd utoléri magát. Aztán Zsuzsika epilepsziás lett, állapota rohamosan romlott. Hosszas tortúra után egy felnőtt ideggyógyász közölte Évával: a rosszul levezetett szülés következményeként Zsuzsika olyan súlyos agykárosodást szenvedett, hogy nem éri majd meg a tízéves kort.

„Az ember egy túlélőgép. Olyasmit is képes elviselni, ami a kívülállók számára kibírhatatlannak tűnik – mondja Éva. – Ha holnaptól egy kétszer kétméteres ketrecben kellene élnem, gondolom, azt is megszoknám valahogy. Persze, ettőlmég nem fájnak kevésbé a dolgok, de legalább nem szakadunk beléjük.” Pedig Évának aztán volt mi alatt összerogyni: lánya tragédiája mellett bántalmazó férjével is meg kellett harcolnia. „Az agyunk ilyen helyzetekben görcsösen kapaszkodik a részletekbe. Máig emlékszem, mit viseltem, amikor anyukámmal közöltem a rossz hírt. Hogy leguggoltam a telefonnal, és a kék szoknyámat gyűrögettem. Ezek az apróságok terelik el a figyelmünket a mérhetetlen fájdalomról és a kétségbeesésről.”

 

Zsuzsika sohasem tudott felülni. Sohasem hordott cipőt. Nem ismerte fel, hogy a keze, amelyet maga elé tart, az övé. Volt, hogy napokig nem tudott aludni. A hét év alatt, amíg lányát ápolta, Éva pontosan tudta, hogy nincs esély a javulásra. A végén már nem is lehetett otthon ellátni a gyermeket. „Ha telefonáltak, hogy rosszabbul van, rohantam a kórházba. De nem gondoltam a halálra. Az ember ilyenkor azt egyszerűen kizárja az agyából. Tudja, hogy az, akit szeret, súlyos beteg, hogy szenved, fájdalmai vannak, de akkor is csak azért imádkozik, hogy még legalább egy napot éljen. Ez talán egyfajta önzőség, de olyasmikre gondoltam, hogy hátha felfedeznek valami új gyógymódot. Valami drasztikus eljárást, ami segíthet… A mi kultúránkban ez így működik. Ha máshová születek, talán könnyebben megy, el tudom engedni Zsuzsikát. Így sokáig képtelen voltam.”

Bár a kislány élete legnagyobb részében magatehetetlen volt és öntudatlan, Éva őriz néhány boldog emléket. „Néhányszor volt közöttünk szemkontaktus: a születésekor és akkor, amikor meghalt. Néha közben is, és akadt, hogy megnyugodott, amikor ölbe vettem. Aznap, amikor utoljára voltam bent nála a kórházban, elengedtem. Amikor hazaértem, tudtam, hogy utoljára hagytam ott.” Éva azt mondja, a gyász túlélésében ugyanaz a módszer segített neki, mint a betegséggel való szembesüléskor: távolságot tartott. „Nem engedtem bele magam az érzésbe. Ha megtettem volna, belehalok. Hátraléptem két lépést, és kívülről szemléltem magam.”

Huszonhárom évvel később más miatt ment pszichológushoz. A szakember hamar átlátta: akad még tennivaló Zsuzsika emlékével kapcsolatban. Javasolta Évának, hogy írja ki magából a történetet. Az Egyaszszony című blog futótűzként terjedt az interneten, a sokkoló őszinteségű történetre hamar lecsapott egy könyvkiadó. Így lett egy asszony terápiájából sokak terápiája.

„Nemhogy minden nap, de mindig gondolok rá. Talán inkább úgy mondanám: nem kell külön rágondolnom. Ugyanúgy a gyerekem, akár az élők, benne van a gondolataimban.” Éva elvált bántalmazó férjétől, és új életet kezdett. Van egy 24 éves fia és egy 21 éves lánya, akik testvérükként gondolnak Zsuzsikára. A doktor, aki egy teniszmeccs miatt kockára tette egy anya és gyermeke életét, nem sokkal később főorvos lett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.