galéria megtekintése

Trükközött a Szépművészeti a Habony család kedvéért

16 komment


Csordás Lajos

A Szépművészeti Múzeum 2013–2014 telén Jáksó László cégének tíz barokk festményt adott kölcsön egy filmforgatáshoz, feltűnően olcsón. Kiderült, az ügy szorosan kötődik Habony Árpádhoz, a miniszterelnök tanácsadójához. A kölcsönszerződésen nem volt miniszteri ellenjegyzés, pedig kellett volna lennie, ezért Baán László igazgató írásbeli figyelmeztetést is kapott.

Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadónak is szerepe volt a Szépművészeti Múzeum és Jáksó László műsorvezető cége, a Brand Lab Tanácsadó Kft. között 2013 végén lebonyolított képkölcsönzési ügyben – derült ki a napokban az Atlatszo.hu és a Vs.hu adatigénylései kapcsán. A tíz barokk kép Habony egykori anyósának Szerb utcai lakásában volt a kölcsönzés három hónapja alatt. Mellesleg a szóban forgó céget is Habony testvérétől vették Jáksóék.

Balog Zoltán és Baán László. Megúszta intővel
Balog Zoltán és Baán László. Megúszta intővel
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A kölcsönszerződésen nem volt miniszteri ellenjegyzés. A múzeum jogi osztálya szerint „az ezt szabályozó miniszteri rendelet 2014. május 10-én lépett hatályba, így a konkrét ügyben az alkalmazása fel sem merülhetett”: a képeket 2014 márciusára már visszaadták. A Magyarmuzeumok.hu című honlap Bérbe adhatják-e kincseiket a múzeumok? című, 2013. júliusi cikkében viszont a Szépművészeti jogászának, Galambos Henriettának nyilatkozata alatt olvasható, hogy a „miniszter hozzájárulása szükséges (...) a muzeális intézmény nyilvántartásában szereplő kulturális javak nem muzeális intézmény számára történő kölcsönadásához”. Eszerint miniszteri szignó 2013-ban is kellett már a kölcsönzéshez. Kértük a múzeum jogi osztályától, oldja fel ezt az ellentmondást. Erre választ nem kaptunk, viszont megállapították, hogy az intézmény „az évtizedes közgyűjteményi kölcsönzési gyakorlattal egyezően” kölcsönözte a tíz értékes barokk képet. Lehet, de nem szabályszerűen.

 

A minisztérium lapunk kérdésére válaszolva közölte: „A Szépművészeti Múzeum a kölcsönzési szerződés megkötése előtt nem kérte Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének hozzájárulását, pedig ez az akkor hatályban lévő, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. CXL. törvény 38/A. § (5) bekezdése alapján törvényi kötelezettsége lett volna. A miniszter az ügyben vizsgálatot rendelt el, és írásbeli figyelmeztetésben részesítette Baán László főigazgatót az eset után.”

Ez volt a legértékesebb kép. Maffeo da Verona: Jupiter Ámor diadalmenetében
Forrás: Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti ezután is a jogszerűséget kommunikálja, igaz, elmondták, a figyelmeztetés után az igazgató szigorított a kölcsönzésen. Nem is volt azóta sem példa rá, hogy magáncégnek vagy magánszemélynek kölcsönöztek volna.

Helyreigazítás

Trükközött a Szépművészeti a Habony család kedvéért című 2016 február 12-én megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Brand Lab Kft. által a Szépművészeti Múzeumtól kölcsönzött képek a Marslakók című filmsorozat forgatásához kellettek.

A kölcsönügyletben félmillió forint bevételre tett szert a múzeum. Azt írták, mivel általában intézményközi kölcsönzések fordulnak elő, pénzt nem szoktak kérni, ha mégis, akkor nagyságrendje nem szokott eltérni attól, amit a Brand Kft.-től kértek, azaz képenként havonta 15 ezer forintot.

Megkérdeztünk erről néhány műtárgykölcsönzéssel foglalkozó céget. Röviden azt válaszolták: a múzeum által kért kölcsönzési díj nem volt reális. A néhány százezer forintos biztosítási értékű kortárs festmények kölcsönzési alapdíja is legalább kétszerese a havi 15 ezer forintnak, s erre általában még rájön a kép értékének 15-25 százaléka negyedévente. Joggal vethető fel tehát, hogy a Szépművészeti képkölcsönzése valóban „baráti” alapon és áron történt.

Baántól Habonyig

Habony Árpádot középfokú és végül be nem fejezett felsőoktatási tanulmányai is a képzőművészethez kötik, továbbá régi ismeretsége egy Baán Lászlóhoz közel álló központi közgyűjteményi vezetővel, az Iparművészeti Múzeumot irányító Cselovszki Zoltánnal is. Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő a Népszava szerint úgy emlékezett, hogy Cselovszki vezette be Habonyt annak idején a Fidesz belső köreibe.

Cselovszki az első Orbán-kormány idején az örökségvédelem legfőbb szerve, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökeként dolgozott, miközben „Habony Árpád két cége, a CCC + Bogner Kft. és a Museumssystems Kft. a KÖH-hel szerződéses kapcsolatban állt, Cselovszki pedig fb-tagja volt a Győri Tibor volt Mahir-vezér többségi tulajdonával alapított Europtimus Zrt.-nek, melyet szintén Orbán kommunikációs tanácsadója vezetett”, ahogy a Magyar Narancs már 2006-ban megírta. Az Europtimus Zrt. a később híressé vált Nézőpont-Csoport jogelődje.

Cselovszki bevallottan Baán László Szépművészeti-igazgató évtizedes barátja és a Népszabadságnak nyilatkozva maga sem tagadta, hogy Baán befolyása játszhatott némi szerepet abban, hogy az Iparművészeti vezetője lehetett, miután a Forster Központ éléről távozni kényszerült 2014-ben.

A Habonyhoz szintén közismerten közelálló Rogán Antal polgármestersége alatt Cselovszki Belváros-Lipótváros főépítésze volt, mindezek fényében különösen érdekes az, amire a 168 Óra novemberben felhívta figyelmet: az tudniillik, hogy a Baán által koordinált Liget-projektben közreműködő Városliget Zrt. igazgatóságának tagja Szalay Bobrovniczky Kristóf, aki Habony cégvezető-társaként is tevékeny volt, a Liget Budapest beruházás programigazgatója és az a Rostás Zoltán, aki Habonnyal közös cégben volt tulajdonos, a Városliget Zrt. sajtóreferense pedig Zalka Szilvia, aki a Rogán vezette V. kerületi önkormányzat sajtóreferense volt előzőleg.

Baán komoly befolyást gyakorol a teljes múzeumi szférában, az, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum vezetőjévé Varga Benedeket nevezték ki Csorba László utódaként, sokak szerint szintén az ő közbenjárására is történt. Vargának az L. Simon László államtitkár favoritjának tartott Dezső Tamást, az ELTE Bölcsészkarának előző dékánját is sikerült elütnie a pozíciótól. (Munkatársunktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.