Török filmé lett az Arany Pálma

A török nagymester, Nuri Bilge Ceylan Winter Sleep című alkotása nyerte el vasárnap este a fődíjat, az Arany Pálmát a 67. Cannes-i Filmfesztiválon. A három és fél órás drámában Anatóliában egy család életén keresztül ismerjük meg a török társdalmat, a konzervatív és a haladó szemléletű emberek közti feszültségeket.

"Ez egy nagy meglepetés. Most van a török mozi századik születésnapja, szerencsés egybeesés ez" –monda Ceylan, mielőtt azoknak a fiatal törököknek dedikálta a filmet, akik tavaly életüket vesztették.

Az Arany Pálma után a második legjelentősebb elismerést, a zsűri nagydíját az olasz Alice Rohrwacher rendező kapta az Le Meraviglie című művéért, mely egy méhészetből élő család mindennapjait mutatja be.

A legjobb női alakítás díját a David Cronenberg rendezte, Hollywood árnyoldalát bemutató Maps To The Stars főszereplője, Julianne Moore kapta – aki nem volt személyesen jelen a díjkiosztón.

A legjobb férfi alakításért Timothy Spall-t díjazták a Mr. Turner című Mike Leigh-filmben nyújtott teljesítményéért. Spall, aki az este bohócának szerepét vállalta magára, hangsúlyozta: Mike Leigh-vel harminchárom éve dolgoznak együtt és hét filmet jegyeznek közösen. A színész hozzátette, hogy amikor a Titkok és hazugságokért megkapta az Arany Pálmát, leukémiával betegeskedett és nem tudott eljönni. „Köszönöm, hogy itt lehetek és élek." – húzta alá Timothy Spall.

A legjobb rendezésért járó díjat Bennet Miller, a Foxcatcher című versenyfilm direktora vehette át. A legjobb forgatókönyvnek járó elismerést a Leviathan című dráma orosz író-rendezőjének, Andrej Zvjaginycevnek ítélte oda a zsűri.

A 67. Cannes-i Filmfesztivál zsűri-díját megosztották Xavier Dolan (Mommy) és Jean-Luc Godard (Adiu au langage) között. Minden évben van bombameglepetés a díjak kapcsán, idén ez az, hogy a mezőny legfiatalabb és legidősebb alkotója osztozik ezen az elismerésen.

Simon Mesa Sota kolumbiai rendező Leidi című, a kolumbiai nyomornegyedben játszódó etűdje nyerte a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát. Az Aissa című francia és a Yes We Love norvég produkció elismerő oklevelet kapott – tehát a magyar versenyfilmet, a Szőcs Petra rendezte A kivégzést nem díjazták.

A legjobb elsőfilmes rendezőnek járó Arany Kamera elismerést a Party Girl-direktorai vehették át. A mű az Un Certain Regard című programban versenyzett. A három rendező – Marie Amachoukeli, Claire Burger és Samuel Theis – a szereplők, többek közt családtagjaik élethelyzetét felhasználva készítettek fikciós mozit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.