Töbörből vödörbe

A harmadik felvonásra eltűnt a nézők negyede-harmada. Mohácsiék legújabb, operettparódiába burkolt társadalomkritikai bohózatában az idő-tartalom arány is oka lehet a korai távozásnak. Főképp az első két részben. Az első szünetig nézhetjük korunk görbe tükrét a szegények javára rendezett operabálon. Sokszor szellemesen, néha kevésbé. A cselekmény keveset halad, a társadalmi-politikai tréfák függetlenednek tőle.

Az új előkelők parádéja közben kiderül, hogy a gazdag töbörtulajdonos beleszeret egy befolyásos pasas lányába, ámde ott egy orosz herceg is, aki szemet vet mind a lányra, mind a töbörre, utóbbi ugyanis egy geológiailag különösen alakult földdarab. Az orosz meg ott akar erőművet építeni. A második felvonásban Balatonaligán, az egykori pártüdülő területén bonyolódik tovább minden, amit történelmi anekdoták (Kádár Jánosról, Blaha Lujzáról, Sisiről) és mesék dúsítanak. A szerelem majdnem diadalmaskodik, ám kiderül, hogy a fiatalok mégsem lehetnek egymáséi, mivel egyikük apja jelentette föl valamikor a másikét.

Pogány Judit és Csuja Imre
Pogány Judit és Csuja Imre
Szigetváry Zsolt / MTI

Akik itt elunták, a lényegről maradtak le: a harmadik felvonásban kiderül, hogy még sincs akadálya a boldogságnak, mert a másiknak meg az anyja volt ügynök. Végül mindenki boldogul, a fiú megkapja a lányt, az orosz megkapja a töbröt, de legjobban a politikusok járnak. Az operabálban felléptetett díszszegényt is előkerítik, hogy átverjék és kisemmizzék. A rendezés, akárcsak a történetvezetés, száguld és pörög, elakad és fejre áll, lenyűgöz és megbénít. Néha emlékeztet a legjobb Mohácsi-produkciókra. Gyakran szó szerint is. Néha csak idézetnek, önismétlésnek hat. Ez Parti Nagy Lajos versszövegeire is áll.

Az Örkény színészei forszírozottan parádéznak. Főképp Debreczeny Csaba. El tudja hitetni, hogy szellemeset mond. Takács Nóra Diána humorral használja jelentékeny termetét, Ficza István hercegi tartással, kedélyesen brutális orosz vállalkozó, Für Anikó és Bíró Kriszta fanyarul hoznak elnyűtt asszonyokat, Némedi Árpád mosolygósan aljas „álomtitkár”. Vajda Milán gazdag töbörbirtokosként naiv balek, Kurta Niké pedig primadonna gyanánt ironikus kádergyerek. Csuja Imre egykori tartótisztből lett hekkerének (hekket árusító balatoni vállalkozó) tartása, tekintélye, formátuma van, Pogány Judit remekel élettől duzzadó nagymamaként. Kettősük sokat emel az előadáson. De négy órára ez is kevés.

KÖD UTÁNAM Kovács Márton–Mohácsi testvérek–Parti Nagy Lajos darabja Örkény Színház

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.