Több mint száz év után ismét a Vigadóban Bleriot gépe

Magyar repülőrajongók újjáépítették Louis Bleriot repülőgépét, mellyel 1909-ben átszelte a La Manche csatornát, s amelyet abban az évben bemutattak Budapesten is. Az újjáépített repülőt ugyanitt mutatják be hétvégén.
A La Manche csatorna átrepülésére elsőként 1909-ben került sor, amikor is Louis Bleriot az általa tervezett repülőgéppel tette meg az utat. Néhány hónappal később, 1909 októberében Bleriot Budapestre is elutazott. Október 14-én és 15-én gépét kiállították a Vigadóban, majd 1909. október 17-én délután felszállt az Üllői úton található gyalogsági gyakorlótérről. Ő volt Magyarországon az első ember, aki repült. Bemutatója óriási hatással volt a magyar aviatikára.

Több mint száz év elmúltával február 5–7. között, azaz péntektől vasárnapig megismétlődik az 1909-es kiállítás, hiszen a Bleriot által tervezett, korabeli tervrajzok alapján rekonstruált repülőképes Bleriot XI-es repülőgépet ismét kiállítják a Pesti Vigadóban.

A gépet a Magyar Régi Vitorlázórepülők Klubja építette újra, s egy későbbi időpontban repülni is fognak vele. Azért ezt a korabeli gépmadarat rekonstruálták, mert abból a korból ennek a legteljesebb a műszaki dokumentációja. A gép kedvezményes áron lesz megtekinthető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.