galéria megtekintése

Titokzatos fénymegmunkálás

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 10. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

A szokásosnál is gyakrabban kérdezik a fiáról, és persze, hogy gyakrabban kérdezik, hiszen a fia, Adrien Brody Oscar-díjas színész. Pedig Sylvia Plachy amerikai fotóművész – bár különlegesen jó kapcsolatban van gyermekével, és egyáltalán nem zavarja, ha róla faggatják –saját jogán is híres ember: a kortárs fotóművészet elismert alakja.

Budapesten született 1943-ban, 13 évig élt itt, az 1956-os események miatt szülei váratlanul összecsomagoltak, és egy lovaskocsiban, kukoricakupac alá rejtőzködve mentek egy darabig, aztán futottak lövések elől a rakétákkal világított ég alatt, így jutottak át az osztrák–magyar határon. Két évvel később a család New Yorkban telepedett le.

Adrien Brody Richie Rude szerepében, 1998
Adrien Brody Richie Rude szerepében, 1998
Sylvia Plachy

 

Plachyt szülei tolmácsnak szánták, őt azonban a művészet jobban vonzotta, ezért a Pratt Institute művészeti képzésén tanulta a fotográfia alapjait, és más pálya már nem is érdekelte aztán. Tanára javaslatára kereste fel André Kertészt, aki nemcsak fogadta, de később mintha a lelkébe is befogadta volna. A fotózás gyakorlati mesterségére ugyan csak elvétve tanítgatta, de hosszú és mély barátság, afféle nagypapa-unoka viszony alakult ki közöttük, és a sok bensőséges beszélgetés alighanem több fotográfiai muníciót adott Sylvia Plachynak, mintha a fénymérés vagy a képkomponálás rejtelmeiről értekeztek volna óraszám. „Sosem láttam a pillanatot nagyobb intimitással, emberiességgel megtapasztalni és filmen rögzíteni” – mondta később tanítványáról, valamint annak képeiről André Kertész. Kell-e nagyobb elismerés egy fotográfusnak?

Sylvia Plachy 1974-től harminc éven át a Village Voice nevű kulturális hetilap munkatársa lett, lassan világszerte ismert fotós. Számos kiállítást rendeztek műveiből, amelyekből több albumot is kiadtak, rengeteg díjat kapott, felvételeit többek között a Guggenheim Múzeumban, a Museum of Modern Artban, a San Francisco Museum of Modern Artban és a párizsi Bibliothèque national de France-ban is őrzik.

Most a Mai Manó Házban látható egy 110 képből álló kollekciója, amelyet ezt követően a világ számos pontján állítanak ki majd. A képeket maga a művész és Csizek Gabriella kurátor válogatta, mégpedig szokatlan és kockázatos módon. A falakon látható – javarészt fekete-fehér – felvételek nem tematikus vagy időrendi egységekben jelennek meg, inkább csak laza összefüggésekbe rendezve, leginkább afféle múltból felsejlő emlékfolyamként.

A kavargásban úgy bukkannak elő a képek, ahogyan szerteszét gurult emlékeink szitálnak bennünk, de kiderül a végén: egymáshoz rendelésük talán mégsem volt egészen véletlenszerű, mert egymást dúsítják, pontosítják, egészítik ki. A fotók alatt nincsenek címek, évszámok, nincs tájékoztató szöveg; egy idő után nem is hiányoznak, bár egy tájékoztató füzetből megtudhatók.

Sylvia Plachy 1956-ban, 13 évesen hazát, nyelvet, gyerekkort cserélt. A Mai Manóban látható kiállítás címe: Mikor lesz holnap? Megtoldhatnánk azzal is: Lesz-e egyáltalán holnap? És ez a két kérdés maga az élet bizonytalansága, ne akarjunk tehát a képekhez sem fogódzókat, csak nézzük azokat. Ne törődjünk vele, hogy a fotográfia éppen Mexikóban készült, Nicaraguában, a ruandai piacon, egy remete lakhelyén Erdélyben vagy Budapesten a Hősök terén.

Ne kérdezzük, hogyan kerülnek egymás mellé a fura állatportrék, a Buenos Airesben található La Recoleta temető, a folyóban lubickoló fekete kanca, egy dachaui kép és azok a fiáról, Adrien Brodyról készített képeslapfotók, amelyekkel Sylvia Plachy minden év végén boldog ünnepeket kíván barátainak. Ne gondolkodjunk azon, hogy a képek bár valóságosak, mégis mintha egy elképzelt világ szeleteit mutatnák, tekintsük azokat inkább érzések lenyomatainak – és ha átadtuk magunkat Sylvia Plachy tünékeny világának, nagyjából mindegy is, hogy mikor lesz holnap.

Sylvia Plachy: Mikor lesz holnap?
Mai Manó Ház Nyitva: április 19-ig

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.