Titokzatos feliratok bukkantak fel Jeruzsálemben

Titokzatos, kódolt ókori üzeneteket találtak az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei egy nemrég feltárt kétezer éves rituális fürdő falain Jeruzsálemben.

Titokzatos, kódolt ókori üzeneteket találtak az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei egy nemrég feltárt kétezer éves rituális fürdő falain Jeruzsálemben.

Véletlenül fedezték fel a feliratokat két hónappal ezelőtt, amikor egy óvoda építésének megkezdése előtt rutin régészeti feltárást végeztek a Jeruzsálem déli részén található Arnona elnevezésű környéken – közölte szerdán a hatóság. Az ásatás eredményeként bukkantak rá az i. sz. 1. századra datálható nagyméretű rituális fürdőre – héber nevén mikvére – egy föld alatti barlangban. A fürdőrészbe egy mindkét oldalán padokkal kirakott előcsarnok vezetett, az épület mellett a régészek egy szőlőprést is feltártak.

A mikve falait számos falfestménnyel és felirattal díszítették, amelyeket sárral, korommal és véséssel írtak fel. A feliratokat a második templom időszakára (i. e. 530. – i. sz. 70.) jellemző módon arámiul, de héber folyóírással rögzítették. A falakon található szimbólumok között található csónak, pálmafa, különböző növényfajok és feltehetően egy zsidó rituális gyertyatartó, azaz menóra ábrázolása is. A kutatók szerint ezek gyakori elemek voltak az időszak vizuális művészetében. A feliratok értelme egyelőre rejtély, feltételezések szerint néhány felirat esetleg személynevekre utalhat.

A tudósok szerint a feltehetően menórát ábrázoló rajz kivételes, hiszen ebben az időben többnyire tartózkodtak a jeruzsálemi templomban található szakrális tárgy ábrázolásától.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.