galéria megtekintése

Trükkösen pályázott az államtitkár férje

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 23. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

A Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény szerint a szervezet támogatási politikáját kijelölő bizottság tagjai nem pályázhatnak az alapnál, a tagok egyike, Kligl Sándor köztéri szobraira mégis jutott 23 és fél millió forint az elmúlt szűk másfél év során. Kligl az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkárának férje.

Kligl Sándor munkásságáért 2012-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, tavaly Munkácsy Mihály-díjat kapott. Az utóbbi időben számos köztéri alkotását avatták föl. Augusztus 7-én az új FTC-stadion előtt például Albert Flóriánról készített egész alakos bronzszobrát.

A művészt 2012 októberében választották be a Nemzeti Kulturális Alap bizottságába. Ennek megfelelően ő maga nem pályázhat támogatásra. Igényelhettek pénzt viszont a települési önkormányzatok felállítandó szobrokhoz, amelyek reménybeli alkotójaként őt nevezték meg.

Az első ilyen pályázó 2013 májusában Gárdony volt. Egy meghívásos pályázaton 12 és fél milliót ítélt meg a városnak az NKA vizuális kollégiuma Gárdonyi Géza szobrának elkészítésére és felállítására. Ez minden bizonnyal azonos a Kligl Sándor által elkészített és L. Simon László, a térség akkori országgyűlési képviselője, valamint az egri és a gárdonyi polgármester által tavaly augusztusban, a Gárdonyi-emlékév keretében átadott egész alakos, ülő Gárdonyi-szoborral.

 

A következő település szintén Fejér megyei. Mór tavaly júliusban hárommilliót kapott egy Kligl-munkára, Szent István mellszobrára, a város országgyűlési képviselője, polgármestere és ezúttal is L. Simon tavaly augusztus 20-án adták át az elkészült műalkotást.

Kligl Sándor beszél az Almásy-szobor avatásán
Kligl Sándor beszél az Almásy-szobor avatásán
Mészáros János / MTI

Tavaly októberben Pécs ötmilliót, Törökszentmiklós hárommilliót nyert a vizuális kollégiumtól Kligl-szobrokra, a pécsi Weöres Sándort ábrázolja, ezt az idén június közepén leplezték le, a törökszentmiklósit Almásy János grófról mintázta meg a művész, ennek felavatására augusztus 19-én jöttek össze a helybeliek. (A helyi Almásy család jeles tagja a török kiűzése után – katolikusok és reformátusok között különbséget nem téve – sokat tett a szinte teljesen elnéptelenedett városban az újratelepítésért.)

Az NKA bizottságában is tevékeny szobrász, akinek alkotásai folyamatosan, összesen 23 és fél millió forint értékben jutottak támogatáshoz az alaptól, az NKA feletti rendelkezési jogot gyakorló minisztérium közigazgatási államtitkárának, Lengyel Györgyinek a férje. Felesége ugyanabban az évben, 2012-ben lett közigazgatási államtitkár, amikor férje bekerült a bizottságba.

Ami törvény szerint összeférhetetlen

A Nemzeti Kulturális Alap kollégiumainak döntéseinél kétféle összeférhetetlenséget különböztet meg a törvény. Az egyik az, amikor a bizottság vagy a döntéshozó kollégium tagjai maguk, illetve közeli hozzátartozóik pályáznának. Ilyenkor a kérelmet a törvény szerint „érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani”. Ez az eset állt volna fenn akkor, ha Kligl személyesen pályázott volna.

Ha ilyesmiről nincs szó, de mégsem feltételezhető, hogy a szakmai kollégium valamelyik tagja elfogulatlanul tudna dönteni, akkor az érintett pályázat elbírálható ugyan, de az elfogult tag nem vehet részt a döntésben. (Például a Ludwig Múzeum pályázatának elbírálásában nem vett részt Fabényi Júlia igazgató.) Az így támogatott pályázatok adatait külön jelzéssel kell nyilvánosságra hozni.

A Kligl-szobrok támogatása nem kapott jelzést, mert a neve szerepel ugyan alkotóként, de nem ő, hanem a művet megrendelő önkormányzat pályázott a pénzre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.