galéria megtekintése

Titkoltan magyar

1 komment

Péter László

Izgalmas, akár egy detektívregény. Feren­czes István csíkszeredai költő, író és szerkesztő a korábbi szájhagyományból,

Kányádi Sándor és mások elejtett szavaiból, szakirodalmi utalásokból kiindulva kinyomozta a szerinte legnagyobb román író Tudor Arghezi (1880–1967) születésének féltve őrzött titkát, anyai részről magyar származását.

Azt, hogy életének első hét évét Székelyföldön töltötte, az első két elemi iskolai osztályt Szentkeresztbánya magyar elemi iskolájában végezte, s „ifjúkorában legalábbis anyanyelvi szinten ismerte az anyja nyelvét". Később titkolta anyja származását, de magyar barátai előtt egy-két magyar mondatot el-elejtett. Volt idő, amikor vendégei csak dajkájának tudták az anyját. Amikor 1960 szeptemberében két hetet töltött Szigligeten és találkozott Illyés Gyulával, elhallgatta, hogy tud magyarul. Legalábbis ért.

Arghezi több versében vergődik születésének titkolnivaló kínjával: „Nézem a földet, nézem az eget, / Magamat kérdem: ki lehetek?" (Nézem). Másutt: „Balgán futván szülédet kerested, hogy ki vagy..."

 

Arghezi eredeti nevét – Theodorescu – apjától örökölte. Édesanyja, Ergézi Rozália (1859–1944) Szentkeresztbányán született. Apja, Ergézi János (1828–1872) cipszer (német) bányász a bukovinai bányászfaluból, Jakobenyből 1850 táján települt át a Homoród mentére, és feleségül vette Ágoston Zsuzsannát (1830–1907).

Nae Theodorescu 1898-ban vette föl az Arghezi nevet, nyilvánvalóan édesanyja iránti tiszteletből. Ferenczes szerint az E-ből úgy lett A, hogy a költő füle a székely e hangot á-nak hallotta. A h meg azért kellett, nehogy a g-t dzs-nek ejtsék.

Ergézi Rozália Szentkeresztbányáról 1879-ben Bukarestbe ment cselédlánynak. A gyermekének nevet adó apa nem vette el, de egy ideig rendszeresen pénzelte fiát.

Ferenczes István végére járt minden utalásnak, amely az életműben és a kortársak megnyilatkozásaiban található. Számos versrészlet árulkodik a születés titkának kínzó fájdalmáról. Arghezi nyilván félt, hogy nemzete előtt elveszíti költői tekintélyét, ha kiderül magyar származása. Rághatta a lelkét, hogy a lelepleződéstől félve anyjának a temetésére sem mert elmenni.

A szép kiállítású, hasonmásokkal, képekkel, családfával gazdag könyvből sajnos – újabb könyvkiadásunk fukar szokása szerint – elspórolták a névmutatót.

Ferenczes István: Arghezi - Ergézi. Hargita Kiadó, Csíkszereda, 2015

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.