Tiltakozik a Magyar Filmművészek Szövetsége

A Magyar Filmművészek Szövetsége nem fogadja el, hogy a támogatási rendszer a szakmától függetlenül működjön, hogy a filmszakma képviselői választott kuratóriumokon keresztül ne tudják érvényesíteni a teljes mozgóképszakma értékrendjét - derült ki a filmszemlén nyilvánosságra hozott kiáltványból.

A Magyar Filmművészek Szövetsége a magyar mozgóképkultúrát egységesnek és oszthatatlannak tartja.

Egyenrangúnak tekinti a dokumentumfilmet, a játékfilmet, a tudományos filmet, a kísérleti filmet, az animációs filmet, a mozgókép minden formáját és műfaját.

A Szövetség nem fogadja el, hogy a dokumentumfilmes, kísérleti filmes, animációs filmes kollégákat televíziós műsorkészítővé minősítsék.

A Magyar Filmművészek Szövetsége egyazon rendszer részének tekinti a forgalmazást, az art-mozi hálózatot, a szaksajtót, a filmarchívumot, továbbá mindenfajta mozgóképpel kapcsolatos tudományos és oktatási tevékenységet.

A szervezet a filmet nem a nemzetközi show business termékének tartja, meg van győződve arról, hogy a magyar film a hetedik művészetként a nemzeti és az európai kultúra szerves része.

Mindezen elvek alapján a Szövetség elfogadhatatlannak és illegitimnek tartja azt a struktúrát, amelyik szakmai egyeztetés nélkül, kizárólag politikai akaratból jött létre, és amelyik nem tiszteli és nem fogadja el a fenti alapelveket.

Nem fogadja el, hogy az eddigi többcsatornás finanszírozási rendszer helyett egycsatornássá váljon a támogatás, hogy ez a rendszer a korábbi széles bázisú, az ízlések sokféleségét tükröző és biztosító szakmai önkormányzatiság helyett központosított elosztási mechanizmust érvényesítsen.

Nem fogadják el, hogy a támogatási rendszer a szakmától függetlenül működjön, hogy a filmszakma képviselői választott kuratóriumokon keresztül ne tudják érvényesíteni a teljes mozgóképszakma értékrendjét.

A magyar film hosszú évtizedeken keresztül elért eredményei a Magyar Filmművészek Szövetségét arra kötelezik, hogy továbbra is hitet tegyen a sokszínű és plurális magyar film mellett és mindent megtegyen annak védelmében - olvasható a 43. Filmszemlére készült közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.