Arrogáns volt a rendező, nem veszi fel jogdíját a fordító

„Radnai Márk rendező következetesen arrogáns magatartása – és egyáltalán nem mellékesen nevezetes hirtelen felindulása – miatt" úgy döntött Upor László fordító, dramaturg, hogy a Closer című előadás fordítói jogdíját a továbbiakban nem veszi fel, és kéri az Átrium Film­Színházat, hogy az összeget mostantól (azaz ősztől) egyenest a Színház­ és Filmművészeti Egyetem hallgatóit segítő Várkonyi Alapítványnak utalja.
Nyáron hozta nyilvánosságra – az azóta elhunyt – kritikus, Koltai Tamás, hogy megfenyegette őt egy fiatal rendező. Radnai Márk egy privát üzenetben azt írta: „valaki egyszer azt mondta rád, »kàrtékony csótány«. Szerinted miért? Ha még egyszer meglátlak bármelyik előadásom közelében, egyesével töröm el minden ujjad." Akkor ugyanis meglehetősen lesújtó kritikát írt Koltai a frissen bemutatott Radnai­-rendezésről, a Closerről. De Radnai Facebook­-oldalán azt írta, felindulása tárgya nem a kritika volt, hanem egy a munkáltatójával (Átrium Film­Színház) zajlott privát telefonbeszélgetés arról, hogy ő nem tud rendezni, és jó lenne, ha valaki megtanítaná. Stílusáért ugyanakkor elnézést kért, utólag is, amit Koltai Tamás el is fogadott. Bár utóbb több újságíró is megírta, őt is megfenyegette már a rendező.

A botrány kitörésekor, a nyáron a darab levételét kérte a Magács László vezette színháztól a fordító, azaz letiltotta. Ezt meg is tette az Átrium, de mikor rendeződni látszott az ügy, arra kérték Uport, járuljon hozzá a továbbjátszáshoz. Belátta a magyar változat „tulajdonosa", nem büntetheti sem a színészeket, sem a nézőket. Nemcsak igazságtalan lenne, de szerep­- és aránytévesztés is. Ezért inkább úgy döntött: a jogdíjat a színművészeti alapítványának utalja.

Upor László a Nol kérdésére elmondta: azért döntött így, mert nem egy tessék­-lássék­ látszólagos bocsánatkéréssel kellett volna elintézni a dolgot, hanem egyszerűen minden viszonylagosságot, mentegetőzést félretenni, és kijelenteni: ahogy viselkedtem, úgy nem lehet viselkedni. A nyilvánosság előtt és a nyilvánosságtól kell elnézést kérni. Általános viselkedési normát sértett meg, nem csak egy embert – mondta Upor. Döntésének helyességében megerősítette Radnai Márk minapi nyilatkozata a Fidelión – immár Koltai halála után...

Ott ugyanis – többek között – elmondta: „A Closer előadással kapcsolatos felháborodásom maximum a bulvár médiának adhatott témát, és mivel én azóta sem olvastam az említett kritikát, így nehéz is reagálnom rá. Ezt a történetet a sajtó találta ki, semmi köze a valósághoz. Nem szoktam rólam megírt kritikák miatt fenyegetni embereket."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.