Tetszik, hogy messzeringó gyerekkor

Az év szava a nekirugaszkodó vállalkozás, azaz a startup – hirdetett eredményt a szavazatok összesítése után a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, amely a magyarított változatot a Magyar Rádió egyik gazdasági újságírójától nyerte.

A kifejezés az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokat jelenti. Jelöléseket kapott még: geoláda, geoládázik, bakancslista, érzékenyítés, okostelefon, okosautó – tudtuk meg Balázs Géza nyelvésztől.

 

Balázs Géza nyelvész, az év szava játék elindítója
Balázs Géza nyelvész, az év szava játék elindítója
Teknős Miklós / Népszabadság

Az év antiszava a vénaszkenner, tehát az a kütyü, amely letapogatja a kézfejben futó vérereket, és ezek elhelyezkedését számsorrá képezi le. A legújabb kori labdarúgás világából származó szó részint rossz hangzású, másrészt kellemetlen asszociációt kelt. Futottak még: gesztenyealapú (desszert), szárazföldi vízi mentő, ketrecharc, szakállas nő, jegesvíz-kihívás, herevasalás, nemzeti dohánybolt.

Megvan az év ifjúsági szava is: punnyad. A kifejezés napjainkban leginkább langyos lébecolást jelent. Néhány alakja: punnyadó, punnyadt, punnyadás, punnyadozik, punnyatag, punnyadásos, bepunnyad etc. Érdekessége, hogy szótöve, a puny- önmagában nem él. További jelölések: kombó, savaz, ekéz, trendi, alter, lóg, banyatank (deszantszatyor), kósti (kóstoló), rágcsa (rágnivaló).

Az év költői szava a messzeringó gyerekkor lett. A jelzős szerkezetet Radnóti Miklós Nem tudhatom című verséből ismerjük. A messzeringó jelentése egyesíti magában a távoli gyermekévek és a ringó bölcső képzetét, egy eleven képbe tömörítve a múltat. A gyerekkor említése pedig mindenkiben ismerős érzéseket kelt. Más jelölések: szerelemlakat, Szépkenyerűszentmárton (településnév), Szentjobb, fényvillamos, memóriahab, elalvó nyírfaág (Radnóti), gomolygó gombolyag (Radnóti).

Az év netszava az app (mobilapplikáció) és a tapipad (touchpad) lett, az esztendő lejáratott divatszava a fapados kölcsön, valamint a megélhetési (bűnöző, politikus stb.), a kézműves (bor, pálinka stb.).

Az év szómagyarítása címet az érintőkártya (paypass) vitte el.

Korábbi eredmények:

2010. Az év szava: vuvuzela. Az év antiszava: vörösiszap-katasztrófa. Az év ifjúsági szava: lájkol. Az év költői szava: aranymálinkó.

2011. Az év szava: alkotmány. Az év antiszava: banki termék. Az év ifjúsági szava: fészel. Az év költői szava: málnahabos fa (vérszilva).

2012. Az év szava: árfolyamgát. Az év antiszava: botos jeti. Az év ifjúsági szava: romkocsma. Az év költői szava: kenyérhéjmagyarság.

2013. Az év szava: rezsicsökkentés. Az év antiszava: mamahotel, papabank. Az év ifjúsági szava: szelfi. Az év irodalmi szava: tojáséj.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.