galéria megtekintése

Megnéztük a kirúzsozott Terminátort

Nézhetjük úgy is, mint üzleti vállalkozást, bár fogalmam sincs, mi örömük van az embereknek abban ha tudják, hogy a film, amit néznek, dollármilliókat jelent másoknak. Ha így nézzük, akkor azért nincs kétségem: az új Terminátor sikerfilm.

Kivárták a megfelelő időpontot, amikor az emberek újra akarják hallani, hogy "visszajövök", megoldották, hogy a nélkülözhetetlen Arnold Schwarzenegger jelenléte ne legyen kínos, és ne szakadjon bele a sminkes abba, hogy a robot legalább emlékeztessen régi önmagára. Már csak annyi volt a feladat, hogy a történetbe annyi idősíkot keverjenek bele, hogy senki ne próbáljon semminek utánagondolni, még az se okozzon nehézséget, hogy egy anya fejbelövi saját meg sem fogant gyermekét. Amint ez teljesült, lehet várni  kedves nézőket a moziba.

Az már egy kis gond, hogy a film akkor is nézhető, ha nem üzleti vállakozásnak tekintjük. Bizonyos fokig önmaga ellenére is, hiszen a szereplők javát le kellett cserélni, az új Sarah Connor pedig a szögletes állú, határozott karakterű Linda Hamilton helyett egy elálló fülű színésznő lett, aki élénken emlékeztet Aleska Diamondra, ugyanakkor már legalább annyira gépasszony, mint az ellenlábasai, hiszen ajkainak szövetei közé szilikont helyeztek. Amíg őt csodálom, eszembe jut, hogy vajon ezek a nem romló anyagból készült embervadász robotok vajon miért hordanak igazi, emberi fogsorokakat, de erre nem tudom a választ.

 
Jason Clarke, Jai Courtney, Emilia Clarke, Byung-hun Lee és Arnold Schwarzenegger
Jason Clarke, Jai Courtney, Emilia Clarke, Byung-hun Lee és Arnold Schwarzenegger
Mario Anzuoni / Reuters

Arra viszont tudom, talán, hogy miért lehet nézni ilyen filmeket. Természetesen Arnold Schwarzenegger miatt, akiben van némi humor is, elég mókásan tud vicsorogni, és egyébként is: a kor valóságos Terminátorrá változtatta, úgy jár-kel a vásznon, intha csípőprotézise volna. De hát a kora miatt szeretjük. El is mondják, hogy az emberi szövetek a robotkon is öregszenek, ne csodálkozzék senki, hogy olyan furcsa arcot lát maga előtt. Azon se csodálkozzék, hogy bár a párválasztás aligha szempont, a T-800-as modell mégis ajakpirosítót használ. Nem azt akarom mondani, hogy Terminator c'est moi, de a mese mégis rólunk szól. Arról a régi önmagunkról, aki marhaságnak mondta az első és második részt, aki észrevette, hogy úgy kellett írni a forgatókönyvet, hogy a robot lehetőleg ne beszéljen, vagy legfeljebb tőmondatokban, aki okoskodott, hogy ha annyira fejlett a gépezet, hogy még önmagát is megjavítja, akkor vajon miért beszéli osztrák akcentussal az angolt.

Arnie bácsi pózol a Terminátor hollywoodi premierjén
Arnie bácsi pózol a Terminátor hollywoodi premierjén
Mario Anzuoni / Reuters

Harmincegy év telt el azóta. Arnold bácsi már nem mutogatja a bicepszét, de még mindig tőmondatokban beszél, merev és szögletes, ritkuló, kordagyörgyvörösre festett hajára ősz parókát húztak, és nem tudnám megmondani, hogy ez most jó vagy rossz. Túl van azon. Régebbi korok vénülőinek erre voltak az Üllői úti fák, nekünk erre való Schwarzenegger. Borítsa fejét ezer fehér virág.

Attól se nézne ki sokkal hülyébben.

Terminator Genisys – forgalmazza a UIP Dunafilm.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.