Tarr Béla befejezte, bezárja irodáját is

A T.T. Filmműhely 2012. május végétől felfüggeszti tevékenységét, és bezárja irodáját – tudatta lapunkkal Tarr Béla. A rendező-producer és cégtársa, Téni Gábor producer közleményében úgy indokolja a döntést, hogy minden erőfeszítésük ellenére kénytelenek tudomásul venni helyzetük ellehetetlenülését.

Tarr Bélát tavaly év végén a Magyar Filmművészek Szövetségének elnökévé választották. A Népszabadságnak akkor adott interjúban kifejtette: a kormány által felállított Magyar Nemzeti Filmalapot nem tartja legitim szervezetnek, egyrészt, mert nem rendszerben és egységben gondolkodik, másrészt mivel nincs semmiféle szakmai felhatalmazása, kizárólag politikai legitimitása van. A filmművészszövetség ezután február elején megrendezte a független magyar filmszemlét, mely a sajtóban ellenszemle vagy Tarr-szemle néven vált ismertté. A rendező hangsúlyozta: a filmművészszövetségben megkezdett munkáját változatlanul folytatja, a cégbezárás ezt nem érinti. 

Tarr produceri irodája immár kilenc éve sikeresen működött. A bezárás okait firtató kérdésünkre lapunknak telefonon elmondta: ha egy szervezetet nem tart legitimnek, akkor nem is fog oda pénzért pályázni, források hiányban viszont nem tudják tovább fenntartani a céget.

Ahogy fogalmaz: amíg módjukban állt, igyekeztek minden olyan törekvést és elképzelést támogatni, amelynek – az egyre inkább a showbiz felé eltolódó – filmiparban nem juthatott hely és levegő. Továbbá sajnálják, hogy nem tudták megvédeni és megvalósítani azon alkotók terveit, amelyekben őszintén hittek, és amelyekbe sok energiát fektettek. A jelenleg is futó filmterveiket megpróbálják átadni más cégeknek, de társproducerként továbbra is jelen lennének.

Tarr nem vonul ki a filmszakmából, ahogy mondja, csak a céget zárja be, „telefonja továbbra is lesz”. Sőt, ha majd úgy adódik, a T.T.-t is újranyitja, „majd ha eljön az a kor, amely respektálja és akceptálja a művészet szabadságát és politikától mentes függetlenségét.”

„Az elmúlt kilenc évben legjobb tudásunk szerint, felelősséggel és becsülettel dolgoztunk, mindent megtettünk annak érdekében, hogy hozzájáruljunk a magyar és az egyetemes filmművészet fejlődéséhez” – olvasható a T.T. közleményében. A filmműhely többek közt olyan műveket hozott létre, mint a Tarr Béla rendezte Prológus, a Cannes-ba beválogatott A londoni férfi és a Berlinálén a zsűri nagydíjával kitüntetett A torinói ló. De ebbe a csoportba sorolódik Mundruczó Kornél Szent Johannája és a Pálfi György rendezte Final Cut – Hölgyeim és uraim, melyet holnapután az épp zajló 65. cannes-i filmfesztiválon is bemutatnak.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Tarr Béla utolsó filmjének képkockáit vetítik az idei független filmszemle díjátadóján
2012. február 1. Filmkritikusok díjának átadó ünnepsége. Jelenet Tarr Béla - A torinói ló című filmjéből. Fotó: M. Schmidt János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.