Tarr Béla: A hülye is látja

Tarr Béla, a Magyar Filmművészek Szövetségének elnöke nyílt levelet írt a Magyar Filmakadémia alapítóinak. Az írást teljes terjedelmében változatlan formában közöljük.

Kedves Kollégák,

Köszönöm, hogy meghívtatok, de őszintén azt gondolom, hogy kicsit későn tettétek. Ahogy látom, ennek az akadémiának (ami az amerikai mintára jönne létre) nincs más funkciója, mint a hagyományos filmszemle ellenében létrehozni a magyar "Oscart", egy ellenfesztiválját a Filmszemlének. Ez az "akadémia" a Vajna szatelit-szervezete.

Ne haragudjatok, de ezt a hülye is látja. Ez az "akadémia" legitimálná az "egyablakos" rendszert, asszisztál a szakmai önkormányzatiság maradékának felszámolásához is. Hozzájárul szakmánk végzetes szétszakításához, leválasztva egymásról a játékfilmet és a "kis-műfajokat". Veszni hagyja a mozikat, a szaklapokat és a filmoktatást.

Ti ebben tényleg részt akartok venni? Hisztek ebben? Nem gondoljátok, hogy a magyar filmnek saját arca volt, van és lesz is.

Mi itt sok-sok éven keresztül felépítettünk valamit, ami most porrá van zúzva.

Nekem el kellett mennem az országból, be kellett zárnom a TT Filmműhelyt, mert nem tudtam elfogadni a "Vajna"-kondíciókat!

Nem vagyok boldog, száműzöttnek érzem magam!

Most ti arra kértek, hogy csatlakozzak valamihez, ami teljes mértékben elfogadja ezt a rendszert?

Sajnos nem tehetem meg.

Értsétek meg, én magyar filmes voltam és vagyok, és azt hiszem, hogy maradok is életem végéig.

Nem tudok kiszolgálni antidemokratikus rendszereket, és nem tudok asszisztálni semmihez, ami ezeket segíti.

Nem bántani akarlak titeket, csak a megértéseteket kérem.

Biztosak lehettek abban, hogy én életem végéig demokrata maradok és (már a korom és a tekintélyem miatt is) ebben "megkövültem".

Arra kérlek, gondolkozzatok el azon, hogy tényleg ez az "akadémia" a megoldás? Én személy szerint biztos vagyok abban, hogy nem.

Ti tudjátok. Lelketek rajta.

Minden jót,

Tarr

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.