Kocsmatúra Tar Sándor emlékére

Debrecenben ismét megrendezik a Tar-túrát a 2005-ben elhunyt Tar Sándor író emlékére. A rendhagyó irodalmi rituálé résztvevői fölkeresik a novellákból oly jól ismerős kocsmákat, hogy autentikus helyszínen idézzék föl Tar Sándor írói világát. 

Tar Sándor emlékére e héten szombaton ismét megrendezik Debrecenben a Tar-túra elnevezésű, rendhagyó irodalmi rendezvényt, amelynek helyszíne nem könyvtár, múzeum vagy irodalmi szalon, hanem összesen hat kocsma, ahol annak idején az író rendszeresen megfordult.  

Az első túrát az író halálának évében, 2005-ben szervezték Tar-túra - Tar Sándor után szabadon címmel, hogy az író barátai, tisztelői és olvasói az általa gyakran látogatott helyeken fölolvassanak a tiszteletére, és koccintsanak az emlékére. A szervezők azért választották a megemlékezésnek ezt a formáját, mert úgy érezték, ez illik leginkább Tar írói világához és személyes életéhez. 

A Tar-túra résztvevői minden évben egyszer bejárják a Tar Sándor által kedvelt kocsmákat, hogy elmondhassák újra és újra erről a világról: nem jól van, nem úgy van, de nincsen, aki ezt hozzá hasonlóan alulnézetből, éhesen, szomjasan és vinnyogva megírja. A rendhagyó irodalmi rituálé résztvevői végiggyalogolnak a novellákból oly jól ismerős életút állomásain, és Tar Sándor helyett dünnyögik el a kocsmapultnál, hogy "ott enné meg a fene ezt az egészet, ha nem szólhatnának közbe". 

Az idézet Tartól származik, aki úgy fogalmazott: „Sokan nem is hinnék, én se hittem volna, hogy van olyan idő, mikor az ember csak a halálra gondol, ez most a temetőről jutott eszembe, hogy milyen furcsa lenne vagy lesz majd, ha meghalok, és mondjuk az agyam vagy a lelkem nem hal meg, és fekszem ott az érettségi öltönyömben, amiben eltemettek, mert azóta sincs másik, és nézem a világot. Vagy a lelkem felszáll valahová, lehet a mennyország is, és onnan nézek, és nem kell már törődni semmivel. Persze, ahogy magamat ismerem, egy fél óra múlva már pofáznék, hogy nem jól van, nem úgy van, aztán meg megenne a fene, hogy nem szólhatok közbe." 

A XII. Tar-túra szeptember 24-én, szombaton reggel 10 órakor kezdődik a Turmix Bárban, és az Ádám presszóban fejeződik be. Az érdeklődők a túra bármelyik állomásán csatlakozhatnak. Az immár hagyományos útvonala: a Csapú utcai Turmix Bár, a Hunyadi utcai Kosár (volt Lilla, Unplugged), a Mester utca és a Böszörményi utca sarkán lévő Prémium (volt Moulin Rouge), a Kishegyesi és Dorottya utca kereszteződésében található Dorottya (jelenleg zárva), a Kishegyesi utcai Balszélső (volt Paksi), végül az István úti Ádám presszó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.