galéria megtekintése

Táplálás szégyen nélkül

2 komment


Sándor Tünde

Miközben dús keblek virítanak a reklámokban, szoptató nőket szégyenítenek meg világszerte, pedig az anyatejnek egyre inkább kell a reklám. A Madách téren megkapta.

Anyatejjel a világ körül címmel nyílt tegnap szabadtéri tárlat tizenöt magyar fotóművész képeiből a budapesti Madách téren. Az UNICEF Magyar Bizottság felhívására készült felvételekkel az édesanyáknak üzennek, arra biztatva őket, szoptassanak bárhol és bármikor. A szoptatás minden hozzáértő szerint rendkívül fontos a babáknak, ezt tudatosítani kell minden anyában, és nem hagyni, hogy bármelyikük szégyellje, és pusztán azért ne táplálja a lehető legtermészetesebb módon a gyermekét, mert mások rossz szemmel nézhetik.

Az utcai tárlaton nem megbotránkoztatók a képek, ne legyen az sehol a szoptató anya!
Az utcai tárlaton nem megbotránkoztatók a képek, ne legyen az sehol a szoptató anya!
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az anyatej a legnagyszerűbb táplálék, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) melegen ajánlja, különösen az első hat hónap fontos, amikor kizárólagos táplálék lehetne, mégis csupán minden harmadik baba részesül benne. Az anya nem mindig tudja előre megtervezni, mikor adja oda mellét a gyerekének. Csúszhat egy hivatali eljárás miatt, vagy hirtelen megéhezhet a baba és sírni kezd.  Ilyenkor a szoptatással meg lehet nyugtatni.

 

A Madách téri tárlaton Cseke Eszter és S. Takács András, az On The Spot televíziós dokumentumfilm-sorozat készítőinek saját képei is láthatók, kilenc hónap alatt tíz országban jártak kisfiukkal az ománi sivatagtól az Atlasz-hegységig.

A szoptatás meghittségét esztétikus felvételekkel érzékeltető kiállításra a szervezők felhívása nyomán több mint kétszáz amatőr felvétel is érkezett, ezek csaknem felét két fotómontázsba rendezve szintén feldolgozták és bemutatják az október 12-ig látható alkalmi tárlaton.
Vannak megdöbbentő képek is: Emmer László Jó étvágyat! című felvételén a nyilvános vécé egyik fülkéjében egy szoptató nő, a másikban egy késsel-villával étkező férfi látható: mellbevágó módon szemléltetve, hogy mit is jelent a mellékhelyiségbe száműzés igazából.

Az On The Spot alkotóinak nevével fémjelzett kiállítást egyszerinek szánták, de nem kizárt, hogy vándorútra indul. Szemléletváltozásra nem csak itthon és Európában van szükség, hiszen az Egyesült Államokban például van olyan állam, ahol szeméremsértés a nyilvános szoptatás. Utazási blogokon mindeközben meglepően pozitív arab országokbeli tapasztalatokról lehet olvasni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.