„Takarítsa el a kibaszott fenyőfáját” – ezt mintha túlreagálta volna a híres pécsi művész

Böszörményi István azon akadt ki, hogy a szerencsétlen tűlevelűt túl közel ültették az egyik szobrához. Nyílt levélben szólított fel a csemete eltávolítására.

Kiss Tibor aligha számított rá, hogy ilyen indulatokat gerjeszt, amikor a cége, a BIOKOM egy fenyőfacsemetét ültetett el Pécsen az Aradi vértanúk útján. A meglehetősen ártalmatlannak tűnő tűlevelű a pécsi szobrászművész, Böszörményi István egyik műve mellett áll egy karóhoz kötve, és ugyan nem tudni arról, hogy bárki mást zavarna, Böszörményi éles hangú levélben kelt ki ellene. A levél így szól:

„A mai nap szembesültem azzal, hogy Pécsett az Aradi vértanúk útján a várfal előtti sétányon álló szobrom tövébe egy fenyőfa csemetét ültettek. A helyszínen elmondták, hogy a fenyőfa telepítéseket a BIOKOM végezte. Az egyik fát alig egy méterre, pontosabban egy méternél is közelebb ültették a szobromhoz. Súlyosan veszélyeztetve ezzel szobrom épségét és integritását. Ez a fa növekedése során, gyökérzetével meg fogja mozdítani a szobor betonalapját, veszélyeztetve ezzel a szobor és a szobromhoz közel merészkedő emberek, gyermekek épségét.

Forrás: okpecs.hu

Önnek, mint vezetőnek tudnia kell, hogy a műalkotások integritását szigorú törvények védik. Önnek, mint vezetőnek tudnia kell, hogy egy köztéri szobor mellé egy méterrel fát ültetni oly mértékű bunkóság, hogy rákényszerít a tőlem idegen hangvételre:

EGY HETE VAN ARRA, HOGY ÉPSÉGBEN ELTAKARÍTSA A KIBASZOTT FENYŐFÁJÁT A SZOBROM TÖVÉBŐL! Az óra ketyeg!

Tisztelettel javaslom, kezdeményezzen egyeztetést a többi érintett szobrászművésszel is.

Amennyiben a fatelepítést nem a BIOKOM végezte (és ez a kedvenc részünk – a szerk.), kérem tekintse levelem tárgytalannak.”

Böszörményi  mentségére mondva a levélben nincs semmi kirívó, legalábbis a szobrász korábbi megnyilvánulásaihoz képest. Az 52 éves szobrászművész volt az, aki tavaly liszttel öntötte le Kligl Sándor szobrát Weöres Sándorról, mert szerinte – és művésztársainak túlnyomó többsége szerint – a Kligl műhelyében készült Weöres-szobor giccs, ráadásul a mű kiválasztását, zsűrizését és finanszírozását tisztességtelennek látta. Tudni kell, hogy a szoborhoz ötmillió forintot adott a Nemzeti Kulturális Alap, amelynek a bizottságában benne van a szobor alkotója, Kligl is.

Böszörményi a lisztes incidens után ultimátumot is intézett Pécshez, amely szerint egyetlen szobrát sem állítja ki „ebben a kibaszott városban”, amíg a követeléseit nem teljesítik.

A BIOKOM egyébként jelezte, enged  Böszörményi követelésének, a fenyőfacsemetét eltávolítják a szobor mellől. „Pécs, a kultúra városa. Ennek megfelelően természetesen a városüzemeltetési társaság is tiszteletben tartja a pécsi művészek kéréséit, véleményét. Már gondoskodtunk is a kérésnek megfelelően a növény áthelyezéséről” – hangzik az erről szóló közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.