Sztárgázsik drága szigete

Nyolcvanezer forintos hetijegyet kínálnak az idei Sziget Fesztiválra. Ennyi pénzt azoknak kell fizetniük, akik a helyszínen vásárolnak, az elővételes hetijegy most még 72 ezer forint. A magyar szigetelők 85 százaléka félárú diákjeggyel, és napijeggyel jut ki a rendezvényre már évek óta. Gerendai Károlytól azt kérdeztük, lemondtak-e a magyar közönségről.

A lélektani határt a magyar közönség körében állítólag a 10 ezer forintos napijeggyel lépte át a Sziget. Ez 2009-ben történt, amikor a hetijegy 30 ezerről 45 ezer forintra drágult. A szervezők ígérete szerint az idei áremelésből származó többletbevételt teljes egészében a programkínálat fejlesztésére fordítják. Kénytelenek is erre költeni, ha az Óbudai-szigeten a zenekari kínálat nívóját szinten akarják tartani.

Kifordított világ: a külföldi fesztiválozók biztosan bírják pénztárcával
Kifordított világ: a külföldi fesztiválozók biztosan bírják pénztárcával
M. Schmidt János / Népszabadság

– A lemezpiac összeomlása őrült licitversenyt okozott a fesztiválszervezők körében, és gyorsan elszaporodtak a fesztiválok is. A zenekarok ugyanis az élő koncertekből akarnak megélni, és a legnagyobb sztárok nem adják olcsón magukat. Van, akinek a gázsija évről évre 30-50 százalékkal nő, de a duplázódó-triplázódó fellépti díjra is van példa – mondja Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője. A jegyárak emelését ráadásul még alig több mint 300 forintos euróval kalkulálták ki, a forint gyengülése viszont olyan mértékű, hogy már 310-es árfolyamon is alultervezettnek tűnik a költségvetés.

A helyszíni napijegyek 16 ezerről 18 ezer forintra drágulnak, ennyi pénzt manapság a magyar vendégek is kifizetnek egy sztárfellépő normál koncertjén, nemcsak a Sziget Fesztiválon. A tavalyi 415 ezer látogatóval rekordot döntő fesztivál a bevételét a látogatószám növelésével már aligha tudja érdemben emelni, már csak azért sem, mert a rendezvény csúcsra járatott, a bővüléshez újabb kempingterületek kellenének, de ez nem lehetséges. Ezért az egyetlen járható útnak a belépők árának emelése bizonyul. A szigetelőket kiszolgáló vendéglátóegységektől a bérleti díjat a náluk keletkezett forgalom után fizettetik meg, a készpénzmentes fesztiválkártyával mérhető a fogyasztás, és követhető a büfések forgalma. A legkelendőbb italok árszintjét a tíz-tizenöt legkedveltebb budapesti szórakozóhelyéhez lövik be, és nem a nyugat-európai fesztiválokéhoz – hangsúlyozza Gerendai Károly.

A magyar fellépők között is elkezdődött némi mozgolódás, a szervezők legnagyobb örömére új formációkra is felfigyelt a közönség, nem csak a tizenöt-húsz éve hallgatott előadókkal lehet megtölteni a nézőteret. Bár a zenei tehetségkutatók még nem írták át igazán a hazai sztárok palettáját, van remény a megújulásra. A magyar ízek, vagyis az új magyar sztárok mellé azonban minden napra kellenek a nemzetközi húzónevek, akikért a magyarok megveszik a napijegyet, és a külföldieket is ide lehet csábítani – utóbbiakat akár heti nyolcvanezer forintért is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.