Sztankay István a Nemzet Színésze

A decemberben meghalt Garas Dezső helyére választották a 76. születésnapját hamarosan ünneplő színészt.

A Nemzet színésze címet a hazai színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. Először 2000. augusztus 22-én adta át a címet a nemzeti kulturális örökség minisztere, Rockenbauer Zoltán – Schwajda György kormánybiztos, a Nemzeti Színház Részvénytársaság vezérigazgatója javaslatára.

Sztankay Istvánt választották színésztársai
Sztankay István színész

A címet halálig viselheti tizenkét művész, mindegyikük élete végéig havi 630 ezer forint juttatásban részesül. Ha egyikük meghal, mint most december végén Garas Dezső, a megüresedett helyre a többi birtokos egyhangú szavazással tehet javaslatot.

A kritériumok között szerepel az is: a kiválasztott művész fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Az először megválasztott tizenkettőből négyen élnek: Berek Kati, Máthé Erzsi, Psota Irén és Törőcsik Mari, legutóbb tavaly Molnár Piroskát szavazták meg Komlós Juci halála után.

Az elmúlt napokban sokan latolgatták, ki kerülhet be a tizenkettesbe. Köztük volt Sztankay István is, akit végül kedd délután megválasztottak a többiek: Avar István, Berek Kati, Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Molnár Piroska, Psota Irén, Szabó Gyula, Tordy Géza és Törőcsik Mari.

A 76. születésnapját hamarosan ünneplő Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas érdemes művész 1961-ben diplomázott, majd Miskolcra szerződött. 1963 és 1974 között a budapesti Nemzeti Színház tagja volt, majd 1990-ig a Madách Színház társulatához tartozott. Rövid szabadúszás után 1991-ben szerződött a József Attila Színházhoz, ahol örökös tagnak választották.

Korábban gyakran szinkronizált, legtöbbször Jean-Paul Belmondót és Tony Curtist. A színész legendás párost alkotott Schütz Ilával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.