Szovjet filmcsemegéket dobtak piacra

A korábban főleg vallásos művek kiadásával foglalkozó Etalon Film, másik egyedülálló vállalkozását folytatva, az orosz, pontosabban szovjet filmművészet újabb legendás remekeit jelenteti meg egy impozáns díszdobozba helyezett összeállítás formájában.
A most piacra dobott gyűjtemény öt filmje összesen hét lemezből áll, melyek a filmművészet mestereinek fontos munkáit mutatják be – ezzel bizonyítva, hogy diktatúrák alatt tudnak csak igazából remekművek születni. A díszdoboz tartalmazza Ivan Pirjev két Dosztojevszkij-megfilmesítését, A Karamazov testvéreket (1969) és A félkegyelműt (1958). De megtaláljuk még benne Szergej M. Eisensteintől a Rettegett Ivánt (1945), Larisza Sepitykótól a Kálváriát (1977), valamint Elem Klimov Jöjj és lásd! című (1985), Hitler oroszországi hadjáratának filmes ábrázolásában megdöbbentő alkotását.

Noha remekművek között nem szabad rangsort felállítani, de filmtörténeti és kultúrpolitikai szempontból Eisenstein utolsó, „félig betiltott” műve egyértelműen meghatározza az Etalon Film szelekcióját: a Rettegett Iván egy korszak, két személyiség – Sztálin és a rendező – kapcsolatának elképesztő modellje.

A címszereplőben, a XVI. századi zsarnokban saját magára ismerő Sztálin a Rettegett Iván első részével maximálisan elégedett volt, a művészt meg is jutalmazta egy Sztálin-díjjal. Eisenstein azonban a második részben már közönséges tömeggyilkosként mutatta be az uralkodót, akit ráadásul kétségek is gyötörnek, a diktátor pedig provokációnak és nyílt támadásnak érezte a filmet. Így a remekmű befejezetlen maradt: Eisenstein a tervezett harmadik részt már nem tudta elkészíteni, a leforgatott részeket elkobozták és megsemmisítették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.