Szörényi: Támadhatatlan vagyok

Az ötvenéves Illés Beatünnep című nagy koncertje december 28-án lesz a Papp László Sportarénában. De addig a három élő tag, Szörényi Szabolcs, Szörényi Levente és Bródy János a dobnál Szörényi Örssel fellép Veszprémben, Győrben, és Debrecenben is.  Szörényi Leventével beszélgettünk.
Teknős Miklós / Népszabadság
– Az István a király '84-es Dóm téri bemutatója után bejelentkeztünk a kultúrpápa Aczél Györgyhöz.

– Aczélhoz? Miért?

– Hogy segítsen kőszínházba vinni a darabot. Egyébként egy héten belül kaptunk időpontot. Ezt azoknak a fideszes politikusoknak szoktam elmondani, akik hetekig, hónapokig váratják az embert, mindig új és új időpontokat adnak. Aztán meg lemondják. Ráadásul Aczél azt mondta: – Tudják, hogy én nem nagyon szeretem magukat, de a téma magyar és történelmi, a mű zseniális: a Nemzeti Színházban a helye! Majdnem becsúsztam a szék alá. Úgyhogy bekerült a Nemzetibe az István, az akkori főrendező, Kerényi Imre állította színpadra.

– Kell a politika?

- Nem kell benne feltétlenül részt venni, de elkerülni sem nagyon lehet, akaratlanul is erről szól minden második mondatunk. Bródy vehemens, ő még élvezi is, én nem. Nem fordítok hátat a dolgoknak, van véleményem róluk, de semmiképpen sem akarom, hogy lehúzzanak. Az alkotó embernek szüksége van a kikezdhetetlen szabadságra. Nekem ez a szuverenitás kell. Emiatt támadhatatlan vagyok.

Az interjút a holnapi Népszabadságban olvashatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.