Szíve java - Szegedi Katalin mesekönyvrajzoló kiállítása

„Mesekönyveket rajzolok. Ez a munkám, a hobbim, az életem. Boldog vagyok, hogy azt csinálhatom, amire világéletemben vágytam. Ötéves voltam, amikor egy éjszaka felébresztettem az anyukámat, és közöltem vele megmásíthatatlan szándékomat: ha nagy leszek, mesekönyvrajzoló szeretnék lenni! Olyan szép könyveket szeretnék készíteni a mai gyerekeknek, mint amilyenek engem is elbűvöltek kiskoromban." A fenti sorok Szegedi Katalintól származnak, aki valóra váltotta álmát, és az egyik legjobb magyar mesekönyvrajzoló lett.

2001-ben és 2003-ban elnyerte a magyar könyvszakma egyik legnagyobb elismerését: a Szép Magyar Könyv versenyen első helyezést ért el a könyve a gyermekkönyvek kategóriájában. (Ludwig Bechstein: Az elvarázsolt királykisasszony és Petre Ispirescu: A hegyek tündére című mesekönyvek.) 2005-ben pedig ugyanezen a versenyen oklevelet kapott az Aranykulcsocska, avagy Burattino kalandjai című könyve. 2003-ban az USA-ban első helyezést ért el egy általa illusztrált könyv a „Legjobb tervezés és kivitelezés" kategóriában (Josephine Nobisso: Az imádság súlya). 2004-ben a Scarpetta d'Oro nevű olaszországi illusztrációs versenyen kimagasló dicséretben részesült. 2005-ben pedig elnyerte az „év illusztrátora" címet az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Magyarországi szekciójának jóvoltából.

Az illusztrátor legkedvesebb munkáiból „Szívem java" címmel nyílt most kiállítás a Klebelsberg Kultúrkúriában (1028 Budapest, Templom u. 2-10.). A tárlat a Kultúrkúria nyitvatartási idejében, január 11-ig díjtalanul megtekinthető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.