galéria megtekintése

Szír fiú lebegett az utca felett, és erre még Andy Vajna is kíváncsi volt

2 komment


Csákvári Géza

Mundruczó Kornél újra forgat, nála még azon sem lepődünk meg, ha egy szír fiút lebegtet át a fejünk felett. A statisztái menekültek voltak.

Szír fiú lebegett a minap a Keleti pályaudvar melletti mellékutcában a háztetők magasságában – nem, ez most nem kacsa, Mundruczó Kornél új filmjének, A felesleges embernek a forgatásán jártunk. Az úgynevezett levitációs jelenet forgatása nem teljesen veszélytelen, először inkább kaszkadőrrel próbálkoznak, Jéger Zsombor főszereplőt csak ez után emelik a magasba. A mutatványra Andy Vajna kormánybiztos is kíváncsi volt – nyilván ő is éppen akkor ért rá kilátogatni a forgatásra, amikor az újságírókat is meginvitálták.

Szír a levegő ura
Szír a levegő ura
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Hiszek abban, hogy csodák között élünk, és mindig a legváratlanabb helyekről érkeznek – mondja Mundruczó Kornél a triviális kérdésre, hogy miért repül új filmje főhőse. Bár a sztoriból jelenleg nem szeretnének az alkotók túl sokat elárulni, abba azért beavat bennünket Mundruczó, hogy egy morális válságban lévő magyar orvos nézőpontján keresztül mesélnek Európáról. Nem is akármilyen szempontból, mivel a rendező szavai szerint jelenleg a kontinens „zuhanó állapotban" van, Euró­pában „krízislogika uralkodik", magyarul: „senki nem tud semmit, még azt sem, aki azt hiszi, hogy tud". Úgy véli, ezért A felesleges ember legalább annyira szól majd a zuhanásról, mint a repülésről – bármit jelentsen is ez.

 

A felesleges ember alapötlete immár három éve született, és a rendező sem gondolta volna, hogy a migránsválság „rázuhan" Európára, és a forgatókönyv első mondatát – hogy az események valamikor a jövőben játszódnak – majd egyszerűen törölni kényszerülnek, mert ma nagyon mást jelent a menekült szó, mint mondjuk tavaly ilyenkor. Hovatovább, amikor a kész mű 2017-ben mozikba kerül, ebből a szempontból akkor is más világ vár majd ránk.

– Volt egy pillanat, amikor leültünk és megvitattuk, hogy érdemes-e még leforgatni a filmet. Aztán úgy döntöttünk: futunk a nem tanácsos irányba, mint Han Solo a Star Warsban – mondta a rendező arra a kérdésre, hogy nem gondolta-e túlságosan kockázatosnak egy szír migráns történetét. De ez persze nem gátolhatja meg a művészeket, hogy érzékenyebb témákkal is foglalkozzanak, és azt is fontosnak tartja elmondani: A felesleges ember biztos, hogy nem pusztán tipikus menekültfilm lesz.

Mundruczó Kornél filmjét 697 millió forinttal támogatta Andy Vajna (vagyis a Filmalap)
Mundruczó Kornél filmjét 697 millió forinttal támogatta Andy Vajna (vagyis a Filmalap)
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ennek ellenére lesz benne táborban és a Keleti pályaudvaron játszódó kötelező szcéna is.

Mundruczó Kornél hangsúlyozta: A felesleges ember nem dokumentumfilm lesz, ugyanakkor nagyon sokat elárul majd azokról az ideológiákról, melyeket vallunk. Ez nem jelenti azt, hogy a film politizálna. Igazi, hús-vér menekültek is láthatók lesznek majd a vásznon (jelen esetben jogi státuszuk szerint amatőr színésznek minősülnek), de ahogy a filmes fogalmazott, a casting folyamata olyan frusztráló volt, mintha csak szitával akartak volna homokot merni. Wéber Kata forgatókönyvíró és casting director elmondta: nagyon sokan egyszerűen nem akartak szerepelni. Akikkel mégis sikerült megegyezni, azoknak a zöme néhány hét múlva már elhagyta az országot. Nagyon kevesen akarnak itt maradni – summázta véleményét Mundruczó Kornél.

Felesleges emberek

Az orosz irodalom ábrázolta először a felesleges embert Anyegin, Oblomov és Pecsorin figurájában. Móricz Zsigmond és Mik­száth Kálmán is használta ezt a karaktert.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.