Színre lép a Nemhivatalos Ifjúsági Szervezet

Egy osztrák zenekar, egy ugyancsak osztrák avantgárd zenész és egy ikonikus orosz (szovjet) együttes játszik pénteken este az A38-as hajón, a Zajok a Szomszédból című sorozat keretében, az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával. Ezúttal az underground rock és elektronika lesz a főszereplő, jó adag színházi és performance-elemmel.

A kis San Salvador-i városról elnevezett Mussurunga az A38 Hajón már nagy sikerrel fellépett bécsi Fuckhead zenekar side-projektje. A Fuckhead-tag Didi Bruckmayr és Sigi Aigner rendhagyó duója 2008-ban alakult, és bár sok mindenben, például a performace-szerű előadásmódban igencsak hasonlít, a Mussurunga erőteljesebben épít a kortárs elektronikus zenékre. Absztrakt digitális hangkollázsok, organikus ritmusok, súlyos mélybasszusok, zümmögések és hiperlátványos 3D-vetítés – nagyjából ezek az összetevői a Mussurunga semmi máshoz nem hasonlíható produkciójának.

A szentpétervári N.O.M., azaz a Nyeformalnaja Organizacija Mologyezsi, tehát Nemhivatalos Ifjúsági Szervezet Oroszország legpatinásabb „underground” rockzenekara. Majdhogynem egyidős a peresztrojkával, és huszonöt éves pályafutása során mindig frissen, megújulva, számtalanszor jelentősen átalakulva fricskázzák a bigottságot, fogyasztásmániát, kommunizmust-kapitalizmust egyaránt.

NOM
NOM

„Szentpétervár királyai”, ahogy magukat nevezik, az évek során kialakították saját, elképesztően komplex egyéni stílusukat: progresszív rock, punk, elektronikus kütyüzés, operai hangulatok, orosz népzene, ambient, pantomim, performance kavarog az N.O.M. színházi előadásnak is nevezhető koncertjein, és ez a magával ragadó lendület átjön a lemezeken is. ebből adódóan nyilvánvaló, hogy a tagok nem csupán zenélnek: filmeket forgatnak, színházi előadásokban vesznek részt, a 25. évforduló tiszteletére újraforgatták, „aktualizálták” szinte összes videoklipjüket, emellett alkalmazott művészetet is művelnek: lemezborítókat, plakátokat, könyveket terveznek, és időnként még a kirakatrendezéstől és utcaiportál-készítéstől sem riadnak vissza.

A harmadik fellépő, Dieb13 Dieter Kovačić művészneve. A bécsi székhelyű avantgárd zenész fellépett már Takeshi Fumimoto, Echelon, Dieter Bohlen és dieb14 néven is. Miután felvételei több kompilációs gyűjteményben is megjelentek, fellépéseinek dokumentumai a bimbózó bécsi avantgárd gyöngyszemei közé tartoznak az 1990-es évek végéről. Első szólóalbuma 2000-ben jelent meg. Azóta számos élvonalbeli avantgárd zenésszel lépett fel és alkotott, köztük Burkhard Stangllel, Erikmmel, Mats Gustafssonnal és a John Butcher Grouppal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.