galéria megtekintése

Színes, de hiányos kalauz

0 komment


Palugyai István

Néha egy tévesen megadott cím a legjobb szándékkal megírt és legnagyobb műgonddal elkészített könyv olvasóit is ­csalódásba taszíthatja.

Valami ilyesmit éreztem egy amúgy roppant érdekes és szép kivitelű kötet kapcsán, melyet bizonyos szempontból még hiánypótlónak is nevezhetünk. Ha valaki a természettudomány úttörőiről szeretne olvasni, kíváncsisága minden bizonnyal kiterjedne a csillagászat, a fizika, a kémia, a biológia, sőt, a földtudományok művelőinek legjobbjaira, s ha kicsit lazábban, az átlagember szemével vesszük a fogalmat, még az e tudományokhoz sok szálon kapcsolódó matematikát is idevehetjük.

Az Ex-BB Kiadó A természettudomány úttörői címmel megjelentetett könyvében azonban „csupán" a természetrajz, azon belül is a biológia, zömében állatokkal, növényekkel foglalkozó nagy tudósai kaptak helyet, illetve ilyen irányú munkái miatt néhány, egyéb tudományág alapjait is lerakó ókori polihisztor.

A szerző, Hangay György évtizedek óta Ausztráliában élő igazi természetbúvár, az Australian Museum hajdani főpreparátora, állatgyűjtője, s az ötödik kontinensre látogató természetszerető magyarok, zoológusok szinte kötelező „megállójaként", kísérőjeként, segítőjeként szinte egyszemélyes intézmény. Hangay nem csak a természetrajz nagyszerű szakértője – élményeit, gyűjtőútjait számos élvezetes könyvben és ismeretterjesztő cikkben írta már le.

 

Ezúttal nagy fába vágta fejszéjét: a tudománytörténet legfontosabb természetbúvárait, munkásságuk eredményeit igyekezett összegyűjteni. Tiszteletet parancsoló anyag­gyűjtés eredményeképpen olyan gazdag kaleidoszkópot nyújt, amelyben magyarul ritkaságszámba menő, forrásértékű fejezetek és kissé felületesen árnyalt, másutt alaposabban tárgyalt életutak, netán futólagos ellentmondások is találhatók. Különösen az olyan természetkutatókról szóló fejezetek emelkednek ki a könyvből, mint a külföldiek közül Brehm, Audobon, Wal­lace vagy Gould életrajza, illetve a magyar zoológia nagyjairól, mint Fenichel Sámuelról, Xantus Jánosról, Bíró Lajosról vagy Kitaibel Pálról írtak. Talán első ízben készült ilyen alapos válogatás. A kötetet művé­szien impozáns illusztrációk sora díszíti, kár, hogy némelyik mellől hiányzik a tájékoztató felirat.

Hogy rovartani hasonlattal éljek: minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. Aki tehát Galileóról, Keplerről, La­voisier-ről, Galvaniról vagy akár Mendelről szeretne olvasni, ne vegye meg ezt a könyvet! Ám akit a végtelen természet mindennemű mozgó lényei érdekelnek, aki lepkék után rohangászna és minden vízfolyásba belekukkantana az ott úszkáló, mászó gerincesek és alsóbbrendű lények után kutatva, akinek az erdőn-mezőn hallható zajok és neszek a vadon szőrös és tollas la­kóit idézik fel, az rohanjon megszerezni, mert nagyon olvasmányos és sok szempontból informatív kötet segítségével gazdagíthatja ez irányú ismereteit.

Hangay György: A természettudomány úttörői– Arisztotelésztől napjainkig. EX-BB Kiadó, 2016. 189 oldal, 3950 forint

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.