galéria megtekintése

Szerelemnél erősebb dolgok

0 komment


Csákvári Géza

Antal Nimród 1,1 milliárdból forgatja a Viszkisről, vagyis Ambrus Attiláról szóló romantikus filmjét, főszerepben a Hullámvasúttal.

Mindenki jól van? Hányinger, szédülés semmi? – kérdezi Antal Nimród mosollyal-aggodalommal az arcán a tömött Hullámvasúton ülőktől. De megnyugodhat, mert örömteli igen a válasz, még mindenki szívesen bevállal néhány kört. Persze érthető azoknak az öröme, akik szeretnek a gravitációval játszani, és még (feltehetően) pénzt is kapnak érte. Pardon, nem játék ez, hanem kemény munka, hiszen filmforgatáson járunk.

A Magyar Nemzeti Filmalap 1,1 milliárd forintos támogatásával készülő Viszkis garantáltan romantikus jeleneteit rögzítették a Városligetben ottjártunkkor.

 

Nem mellékesen, hálásak lehetünk Antal Nimródnak, mivel minden bizonnyal nagy sikere lesz az Ambrus Attila életén alapuló fikciós filmnek, és közben megörökíti a nagybetűs Hullámvasutat azon a helyen, ahol 1922-től 2013-ig működött. Persze a Viszkis nem dokumentumfilm és nem is helytörténeti alkotás lesz, hanem egy romantikus akció-, hovatovább kalandfilm. Így most nem a környezet az abszolút főszereplő, hanem a Hullámvasút első sorában helyet foglalók: a címszerepet alakíró Szalay Bence és a filmbéli szerelmét, a Katát alakító Móga Piroska.

Bár a rögzített szcéna kifejezetten a romantikus cselekményszálat erősíti majd, azért már a kompozíció­ból is látszik, hogy nem olyan egyszerű a helyzet: Szalay Bence arca rideg és rezzenéstelen, miközben Móga Piroska felhőtlen örömet és odaadást színlel. A konfliktus hátteréről ugyan egyelőre nem tudhatunk meg többet, de Szalay kikacsintva megjegyzi: „olykor vannak a szerelemnél is stresszesebb dolgok”.

Magáról, a Viszkis karakteréről annyit még elárul a főszereplő, hogy harminchat nap forgatás után szinte már teljesen eltávolodott a valós eseményektől, bár Magyarországon mindenkinek van prekoncepció­ja Ambrus Attiláról. Szalay szerint nincs igazából jó vagy rossz ember, ezért nem is kedveli a komoly karakteranalíziseket. Úgy véli, minden ember önző, magának akar jót, van aki ebben a végletekig elmegy, ilyen a Viszkis is. Hogy ezek a „végletek” mennyire lesznek erősek, az majd a rendező Antal Nimródon múlik, aki a vágószobában dönt mindenről.

Az első sorban Móga Piroska és Szalay Bence (Ambrus szerepében)
Az első sorban Móga Piroska és Szalay Bence (Ambrus szerepében)
Szabó Adrienn

Antal Nimródnak régi, egyre erősödő vágya volt ez a film. A Viszkis sorsát ő maga is a médián keresztül követte annak idején – az újságírók szerepére is kitér majd a történet. A történetből leginkább a felelősségvállalás és a bocsánatkérés izgatja. Arra kíváncsi, vajon milyen hatása lehetett annak a pillanatnak, amikor a Viszkis fegyvert emelt ártatlan emberekre, akik nem tudták, hogy viszont láthatják-e a családjukat.


Antal Nimród Magyarországon utoljára a Kontroll című, személyes hangvételű thrillert rendezte. Szavai szerint azóta sok filmes tapasztalatot szerzett, de továbbra is minden egyes jelenetről storyboardot készít. Mivel a direktort kollégája, Robert Rodriguez komolyabb mellékszereppel is megkínálta a Machete című filmben, adódik a kérdés, hogy Antal Nimród fog-e szerepelni a Viszkisben. – „Imádok színészkedni, de a közönségnek teszek szívességet, ha nem rakom bele magam a filmbe” – húzza alá nevetve. Pedig biztos lett volna egy testhezálló biztonsági őr figura.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.