galéria megtekintése

Szép kilátások

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 22. számában
jelent meg.


Torma Tamás
Népszabadság

Arról is Trianon tehet, hogy a mai Magyarország ugye, egy lapos teknő. Ezért a magyar léleknek romantikus minden 500 méternél magasabban lévő kiemelkedés. Hát még ha az a legmagasabb (legkevésbé alacsony) hegységünkben, a Mátrában van, pláne ha az az ország legmagasabban álló kilátója. Ám Galyatetőn a historizáló megilletődöttség helyett győzött a kortárs gondolat.

Magyarországon a turistakultúra a millenniumi időkben kezdett kialakulni, de miután Trianonnal a nagy hegyeink és csúcsaink is elvesztek, a húszas–harmincas években a meglévő, ezer méter alatti lehetőségekből kellett gazdálkodni. Galyatető 964 méter magasban van, és nem csúcs (a „galya” szó füves, fátlan hegyet jelöl), inkább csak egy plató ma már sok fával, és a galyatetői kőkilátó is kissé arrébb, a Mátra egészen pontosan negyedik legmagasabb csúcsán, a 960 méter magas Péter-hegyesén áll.

Turistacentrum
Turistacentrum
Bujnovszky Tamás

 

A húszas években sípálya és emeletes kő menedékház készült itt el, aztán tíz év múlva először megépült a kilátótorony, majd a híres Nagyszálló is, a Trianon utáni idők hegyvidéki „grand hotelje”. A több száz méteres távolság ellenére ezeket az a jellegzetesen rusztikus, szürkésbarna mátrai andezit köti össze, amiből a falait emelték.

A kilátók többé-kevésbé mindig romantikus építmények, merész felmagasodásuk, nyaktörő megoldásaik a hegyek különleges viszonyaira is emlékeztetnek. Aki még ismerte, tudja, hogy az eredetileg 17 méteres galyai kilátó arányai különösen harmonikusak voltak. Nem véletlenül akarta a két, amúgy régóta túrázó építész (Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron – utóbbi a diplomamunkáját is a magyarországi turistaházakról írta) megőrizni a karakterét. Csakhogy az idő vasfoga erősen megrágta azt a régit, a tetejére egy életveszélyessé rozsdásodott belső csigalépcsőn lehetett feljutni, és közben a fák is megnőttek körülötte – a körpanoráma megtartásához pedig mindenképpen magasítani kellett.

Belül hűvös bivak
Belül hűvös bivak
Bujnovszky Tamás

A 13 méteres vasbeton magasítás végül a magassági előírások alatt maradt, megőrizte viszont a korábbi arányokat is: az új dupla lépcső kívül éppen annyival lett szélesebb, amennyivel az egész épület magasodott.

A kiegészítés látszóbetonból készült, így az új kilátó nem nosztalgiázik, világosan látszik régi és kortárs határa, viszont éppen a külsőre helyezett, kettős lépcsőspirálra (ezzel a megoldással a le- és felfelé haladók elkerülhetik egymást) húzott sodronyháló ad az egésznek összefogó karaktert.

Kívül látszóbeton és sodronyháló
Kívül látszóbeton és sodronyháló
Bujnovszky Tamás

És ezzel a megoldással a torony belseje is felszabadult: nemcsak a magasításhoz használt betongerendák kerültek ide, de legfölülre három puritán szoba is, úgynevezett hegyi bivakszállás – és akkor már-már újra a magasabb csúcsok között érezheti magát, akinek még mindig a saját havas csúcsok hiányoznak, vagy éppen a kánikulában akar hegyi hűvösben éjszakázni. Mert az a túrázó, aki így dönt, mégiscsak 990 méteres magasságban terítheti le a hálózsákját (szobánként öten férnek el), és a konnektorokon és wifin kívül ugyan semmilyen berendezés nincs, viszont a kerek kajütablakokból egyedülálló a reggeli kilátás.

A két tervező még 2012-ben kapta a megbízást a kilátótól nem messze levő turistacentrum újratervezésére. Aztán a kilátó nagyobb szerelem lett, így a szintén elkészült, új turistaházra most kevesebb figyelem jut. Pedig ez a beruházás lesz az egyik kezdőpontja annak a Kőszegi-hegységtől a Zemplénig tartó fejlesztésnek, amivel majdnem 3 milliárd forintból az országos kéktúra útvonalát akarják felújítani. A Galyatetői Turistacentrum napkollektorokkal és udvari napelemekkel működik majd, de éjszakai díszkivilágítást csak a kilátótorony kap.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.