galéria megtekintése

Szkennerrel tarolt a dizájnstúdió

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 26. számában
jelent meg.


Torma Tamás
Népszabadság

A Flying Objects dizájnstúdió alig hároméves, de már csúcson járnak: gyakorlatilag egyszerre nyerték el a szakma legfontosabb hazai és nemzetközi díját. A Hand-in-Scan kézhigiéniai szkenner formatervéért a Magyar Formatervezési Díjat csütörtökön Budapesten kapták meg, péntek hajnalban Szingapúrban pedig a Red Dot díjat vették át.

A Flying Objectset 2013 elején alapította a Mome két végzős formatervező hallgatója, Húnfalvi András és Laufer Ferenc. Már az egyetem alatt is vállaltak közös feladatokat, korábban Hollandiában, az ArtEz Institute of Artson töltöttek el egy szemesztert, gyakorlaton pedig fél évig a Mercedes-Benznél voltak, aztán hozták létre saját formatervezési és grafikai stúdiójukat. Párosukhoz 2014-ben Patkós Luca grafikus csatlakozott, az idén pedig Csortán Beáta formatervező érkezett.

A cégük nevét így magyarázzák: – Mi elsősorban tárgytervezéssel foglalkozunk, és odavagyunk a jó tárgyakért, ezt jelöli az Objects szó. A Flying, vagyis a repülő pedig a kiemelkedőt jelenti számunkra, de a kettő együtt viccesen utal az azonosítatlan repülő objektumokra is.

Húnfalvi András és Laufer Ferenc a szingapúri díjátadón
Húnfalvi András és Laufer Ferenc a szingapúri díjátadón

 

A hétköznapi háztartási eszközöktől egészen az ipari felhasználású berendezésekig sokféle témában készítettek terveket, koncepciókat. Fejlesztenek saját termékeket, és megrendelésre is dolgoznak, valamint dizájntanácsadással is foglalkoznak. Ahogy mondják, az orvosi elektronikai termékeket kifejezetten közel érzik magukhoz, mert itt a formatervezés semmiképpen sem önmagáért való, minden egyes részletnek fontos funkciója van, ez „egy eléggé őszinte műfaj”.

Itthon eléggé ritkák a klasszikusan ipari formatervezési feladatok, a díjnyertes tervhez egy feltörekvő startup cég is kellett, a Hand-in-Scan. Maga a készülék kórházi higiénés eszköz. Be kell szkennelni a kezeket, és – körülbelül úgy, ahogy egy hőtérkép – a készülék megmutatja, hogy a kézmosás után mely részek lettek teljesen tiszták, és hogy maradhattak-e továbbra is fertőző területek.

Kiderült, hogy a kézhigiénia manapság is világméretű probléma. Még a fejlett országokban is naponta 1,4 millió beteget érintenek a másodlagos fertőzések, amelyeket a nem megfelelő tisztítás okoz. A szoftver képes rá, hogy objektív képet mutasson a kézmosás hatékonyságáról, a páciensek eredményei nagyon könnyen visszakövethetők, és megfelelő pontossággal kiértékelhetők.

Húnfalvi és Laufer szerint a feladat formatervezői szemmel is érdekes volt, mert ilyen eszköz még sohasem készült, így előképek nélkül tudtak formát adni a funkciónak.

A díjnyertes szkenner
A díjnyertes szkenner

– Bármilyen elrugaszkodott ötletet valósítson is meg egy dizájner – mondják –, mindig van archetipikus kép a fejében, ha mondjuk, egy újfajta széket vagy más, már sokféleképpen megvalósított tárgyat kell készítenie. Itt viszont nem volt semmilyen előzmény, teljesen tiszta lappal indulhattunk. Ehhez kellett a fejlesztő-ötletgazda csapattal való együttműködés, így az innováció és a dizájn valóban kéz a kézben haladhatott. A munka eredményeképpen tegnap hajnalban átvehették a szakma csúcsdíját Szingapúrban.

– A Red Dot Design Awards múzeuma, ahol a díjátadó volt, fantasztikus hely – lelkendeztek a telefonban. – Azt hittük, sima gálaestről van szó, de olyan elképesztő fogadtatásban volt részünk, mint egy sztárolt rockcsapatnak. Nehéz még felfogni, hogy mi nyertünk, mert a pályázóknak csak az öt százeléka kapja meg a Red Dotot. Ettől még büszkébbek vagyunk. Szerencsésnek érezzük magunkat.

Vörös pont

A Red Dot a formatervezés Oscar-díja. 1955 óta osztják ki, 2005 óta már termék-, koncept- és kommunikációs dizájn kategóriában. A szakmai zsűri olyan termékeket díjaz, amelyek egyszerre innovatívak és funkcionálisak, tartósak, és egy rendszerbe beágyazhatóan is működnek. Egy ilyen díjjal a nyertes azonnal felkerül a dizájnszakma nemzetközi térképére is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.