galéria megtekintése

Szellem a galaxisban

0 komment


Csákvári Géza

Az Űrszekerek tizenharmadik mozis installációja baljós előjelekkel indult. A tizedik rész után, az eredeti legénységgel újraindított univerzum lelke és motorja, J. J. Abrams lelépett, hogy a nagy rivális franchise-­ba, a Star Warsba leheljen új életet, sokáig rendező nélkül készítette elő a Mindenen túlt a Paramount. Aztán felvetődött, hogy az eddig csak forgatókönyvíróként jeleskedő Roberto Orci rendezi majd, de nyilván észbe kaptak a producerek, hogy azért mégis Hollywood egyik legfontosabb és legértékesebb sorozatáról van szó, így szerződtették Justin Lint, aki eddig a Halálos iramban ötödik és hatodik részével szerzett elismerő szavakat. Igen, akciófilmmekkel.

A Trek sokkal több csihi-puhinál. Gene Roddenberry álma, egy olyan utópia, amelyben mindenki a neki megfelelő munkát végzi, nincsenek pénzügyi gondok és az emberiség békefenntartóként és kutatóként térképezi fel az ismeretlent. Első körben mindenkit megnyugtatunk: a Mindenen túl hű az eredeti koncepcióhoz. Szerencsénk van az új rendezővel, meg azzal, hogy felkérték a Scottyt alakító Simon Pegget, dolgozzon egy kicsit a forgatókönyvön. Így a sötét és drámai történet angolos humorral dúsult: nemegyszer nevetni is lehet a jellem- és helyzetkomikumon.

 

Igaz, hőseink a kor divatjának megfelelően nem a galaxis távoli pontjain fedeznek fel új fajokat és civilizációkat, hanem a „világot” kell megmenteniük. Ezt pedig pofonokkal és lövésekkel teszik.

Szerencsére ez ironikus módon felidézi Roddenberryt, aki annak idején azt állította az NBC-nek, hogy a Star Trek világűrben játszódó western lesz, aztán meg „értelmiségi nyavalygás” lett belőle.

Justin Lin mozija van annyira látványos és atmoszferikus, hogy az is élvezi, aki csak a hangos akcióért ül be, másrészt lelke is van a történetnek.

Pegg betartotta azt a Trek-alapszabályt, hogy a három főszereplő, a forrófejű Kirk kapitány, a zöld vérű és a logika szerint élő Spock, illetve az örök szkeptikus McCoy doktor (Karl Urban alakítása minden pillanatában zseniális) hárman együtt tesznek ki egy szuperembert. Külön-külön elbuknának, de együtt tényleg megmentik a világot. Na és Hollywoodot, mert ez az első épkézláb nyári szuperprodukció az idén.

Star Trek: Mindenen túl
Forgalmazó: UIP Duna

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.