Száguldás egy kanál vízben: jön a Színházak Éjszakája 27 helyszínen

Eddig a Színházak Éjszakája zárta az évadot, idén ez az eseménysorozat nyitja meg szeptember 20-án. A program egyik hivatása: felhívni a figyelmet a következő évad produkcióira. Hogy amúgy is hatalmas az érdeklődés a hazai színház iránt, jól mutatja, amit megtudtunk a sajtótájékoztatón a netes jegyeket értékesítő Interticket Kft. ügyvezetőjétől, Jobbágy Ervintől: az Operettszínház éves jegybevétele nagyobb, mint amennyit futballmeccsbelépőre költenek Magyarországon.

Korábban csak a fővárosi önkormányzat által fenntartott intézmények vettek részt a Színházak Éjszakáján, az idén magán- és minisztériumi fenntartású teátrumok is csatlakoztak, ezért 27 intézmény 180 programja látogatható (nem vesz részt az eseményen a József Attila és a Madách, de szerepel a színművészeti egyetem).

Nemcsak a nézőteret nyitják meg az érdeklődők előtt, hanem bejárásuk lesz például színészbüfékbe és az igazgatói irodákba, backstage-re és padlásra is, sőt a Nemzeti Színház művészeivel a Dunán lehet hajózni. Újdonság a szeptember 2-20. között nyitva tartó SzínházPONT információs központ és rendezvényhelyszín az egykori Budapest Galéria helyén, ahol csak bankkártyával lehet vásárolni színházjegyeket és az összes Színházak Éjszakája-eseményre érvényes karszalagot. (A belépő megvehető a résztvevő teátrumokban és a neten is, a szinhazakejszakaja.hu-n. Mivel bizonyos helyeken a létszám korlátozott, ezért érdemes utánanézni, hol kell regisztrálni. )

A kulisszajárások és a gyerekprogramok mellett érdekesnek ígérkezik az Átrium Film – Színház kutyás délutánja, a Vauhaus, valamint a színházi relikviák árverése, amelynek bevételét egy független színházi produkcióra fordítják. A színész Hajdu Steve-től a Játékszínben súgni tanulhatunk, a Pesti Magyarban azt mutatják meg, hogyan készül egy színházi pofon, a Radnótiban meg nézőtéri tornát kínálnak túlélési útmutatóként a szünet nélküli előadásokhoz. A Jurányiban a Bethlen Téri Színházban és a Szkénében mozgás órákat lehet venni.

A Katonában népdalkört hallgathatunk és az Electric Etno programjukat úgy hirdetik: Táncház George Clooney-val. Az Opera kiköltözik a lezárt Andrássy útra, az Örkényből az aligHANEM koncertet ajánljuk, ahol vendégként basszusgitározik a színház gazdasági igazgatója, Herboly Domonkos. A Trafóban a vizuális szenzorainkat akarják próbára tenni – egy repülőgép fedélzetén úszva, egy kanál levesben vagy egy szerpentinen száguldva. Színészzenekarok játszanak a Centrálban, a Jurányiban, a Szkénében, a Pesti Magyarban, az Újszínházban, a Vígben pedig Kern András koncertezik.

Gasztroprogram gyanánt kifőzik A nagy füzet zöldségkellékeit a Szkénében, a Karinthyban a fellépő művészek kedvenc ételeikből adnak ízelítőt, borismereti játékot és kóstolót kínál Gazsó György a Radnótiban és a Centrálban pedig fejben főznek a színészek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.