galéria megtekintése

Start a könyvtárajtónál

1 komment


Hajba Ferenc

Gyirmót-meccset néztem a hét végén, otthon fogadta az MTK-t az újonc. A sor szélére ültem a lelátó legfelső szintjén, hogy halljam, mit beszélnek a legendák, akik a közeli székeken foglaltak helyet az új stadionban. A győri fociolimpikonok az egykori megyei sportigazgatóval szinte mindig együtt vannak ott, ahol történik valami a sportban. Vagy legalábbis történhetne.

Marcali Gábor

A játékvezetőként is világszerte elismert Palotai Karcsi bácsi bottal jár, de amikor a foci kerül szóba – mi más kerülhetne szóba egy újonc első hazai meccsén –, könnyebb lesz, sőt kis túlzással szinte sétapálcává válik kezében a bot. Keglovich László ült Palotai mellett. Nem sok szót csíptem el abból, amit egymásnak mondtak. Soha nem szerettek okoskodni. Azért furcsa érzés lehet, hogy hajdani csapatuk az NB III-ban küzd, a Győr egyik kerületének számító Gyirmót pedig NB I-es meccset játszik.

 

Palotai, Keglovich és Orbán Árpád (ő 2008 óta már csak emlékekben, legendákban él), a magyar labdarúgás győri olimpikonjai annak a kiállításnak a vitrin­jeiben is szerepelnek érmeikkel, emléktárgyaikkal, fotóikkal, melyet a város könyvtárának közösségi tereiben rendeztek. A tárlat a bejárati ajtótól egy futópálya stilizált starthelyéről indul, hogy aztán bejárja az ötkarikás, színes világítótestek fényében tarkálló, csillogó, barnálló relikviákat. Régi fényképeket, olimpiai érméket, akkreditációs kártyákat, személyes emlékeket, dedikációkat, de az olimpiák korát és a küldő, valamint a rendező ország öltözködési ízlését, divatkultúráját tükröző viseleteket is láthat a látogató. Egy párt alkot a tárlaton a Győr-szerte kedvelt kapus, Pálinger Katalin pirosvirág-mintás könnyed ruhája Kati egykori edzője, Konkoly Csaba törtfehér, kétgombos zakójával, széles, piros nyakkendőjével, kék szalagos kalapjával. Környezetükben kissé komornak látszik a cunderezéséről ismert kézilabdás, Iváncsik Mihály fekete ballonkabátja, melyet a szöuli olimpián viselt.

Marcali Gábor

Volt mit közszemlére tenni Győrött, hiszen ez a város története során sikeres műhelye volt sokféle sportnak. A folyók városában Vén Lajos kajak-kenusai nyilvánvalóan otthon érezték magukat. Röck Samu a tornászokat nevelte, az ő tanítványa volt Borkai Zsolt olimpikon tornász, Győr polgármestere és egyúttal a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. De Röck Samunál kezdte pályáját például a szintén olimpiai aranyos Csollány Szilveszter is.

Az idei olimpiáról önmagát kitaktikázó Kammerer Zoltán a győriek egyik legsikeresebb versenyzője. Ott van a tárlaton az a hajója, melyben olimpiai aranyat ért el 2000-ben Sydney-ben. Mellette nevezetes kajaklapátok, ki tudja, hány vízhólyagot törtek gazdáik tenyerére, de ki is szolgálták rendesen őket, olimpiai érmeket lapátoltak velük.

Marcali Gábor

A politikától amúgy mentes olimpiai eszme zászlaját sokszor lengették innen-onnan fújó szelek, így ez a kiállítás résnyire ugyan, de kinyitja azt az ajtót, melyen át időnként bekukucskálhatunk a háttértörténésekbe is. Sokat mond el az adott korról Hámori Jenő kardvívó igazolványa az 1956-os melbourne-i olimpiáról, a Belügyminisztérium hihetetlenül sokat érő kiutazási engedélyével. Hámori nem is tért haza az olimpia után, csak 2006-ban, s elismert biokémiaprofesszorként kapott katedrát. S ha már ennél a világeseménynél tartunk, arról is tájékoztat a kiállítás: ebben az évben fordult elő először és ez idáig utoljára, hogy két ország rendezett olimpiát. A szigorú állatkarantén-törvény miatt ugyanis a lóversenyeket nem rendezhették meg Ausztráliában. Így aztán ezt az olimpiát először június 10-én Stockholmban, majd november 22-én Melbourne-ben nyitották meg.

Ezen az olimpián „vérfürdő" néven híresült el a Magyarország–Szovjetunió vízilabda-mérkőzés, melyen a magyarok 4-0-ra nyertek. A napjainkat mérgező terrorizmus idején valószínűleg nem illetnék vérfürdővel a legádázabb vízipóló-mérkőzést sem, noha tudjuk, hogy az 1956-os találkozó akkoriban sokkal többet jelentett önmagánál. Győr jövőre a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál házigazdája lesz. Ezzel a kiállítással múltját is megmutathatja az évek múltán már az olimpiai érmekre aspiráló fiatal sportolóknak.

600 relikvia

600 relikvia látható az olimpiatörténeti kiállításon. 16 sportág 80 sportolójának és 23 sportszakemberének az emléktárgyai, érmei, kabalái várják a látogatókat. A győriek eddig összesen 41 dobogós és 39 további pontszerző helyezést értek el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.