galéria megtekintése

Síró békegalamb és Nagy Imre világszerte

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 22. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

Ötvenhatnak nem maradtak emblematikus plakátjai, mint például 1919-nek, amely a magyar plakátművészet csúcsteljesítményeit produkálta – állapítja meg Sümegi György, aki az 1956-os alkotásokból összegyűjtött egy kötetre valót.

Az ok nem túl bonyolult. Kevés volt az idő, mindössze két hét. A forradalmi kormányzatnak eszébe sem jutott, hogy propagandájában a képzőművészet hatásos eszközeihez folyamodjon. Másrészt a művészek is nehezen ébredtek. A forradalom első grafikus plakátját jóval az események kezdete után, október 26-án készítette el Pleidell János a Műegyetem rajzi tanszékén.

Pleidell Jánost kirúgták a munkahelyéről ezért a plakátért
Pleidell Jánost kirúgták a munkahelyéről ezért a plakátért

Sümegi György így idézi Pleidell szavait: „Rádöbbentem, nincs a forradalomnak plakátja, hát egy éjszaka linóleumból kivágtam egy esküre emelt kezet, ráírtam a dátumot és a feliratot: Esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!” Az Aba-Novák-tanítvány Pleidellt később kirúgták ezért a munkahelyéről.

 

Sümegi György – aki már a forradalom képzőművészetét is feldolgozta – mostani kötetében azt gyűjtötte össze, hogyan jelent meg ’56 a plakátművészetben, nemcsak itthon, külföldön is. A harcok napjaiból főleg fényképekről sikerül rekonstruálnia jó néhány házilag készült karikaturisztikus falragaszt, amelyeket ügyes vagy kevésbé ügyes kezű amatőrök rajzoltak.

A kevés fennmaradt nyomdai plakát közül több is a Kossuth-címert ábrázolja, amely október 29-től hivatalosan a nemzeti címerré vált. Legelterjedtebb a „Független, semleges Magyarországot!” feliratú mű volt, de az érintettség okán jegyezzük meg: létezett címeres plakát „Függetlenség: Népszabadság!” jelszavakkal is.

Fényes Zoltán Argentínában hirdette a forradalom eszméjét
Fényes Zoltán Argentínában hirdette a forradalom eszméjét

A téma a bukás után is foglalkoztatta az alkotókat. Az itthoniak közül a legjobb műveket egy kispesti névtelen alkotta 956PISZ szignóval. „Budapest nem felejt!”, „S.O.S. Magyarország”, „Ruszki, menj haza!” hirdetik a filmplakátok mozgalmasságára emlékeztető kompozíciói.

A korabeli külföldi ’56-os plakátok közül Franciszek Starowieyski Síró békegalambja emelkedik ki. Egyszerű és mindent kifejező. A lengyelek ez alatt a plakát alatt gyűjtöttek vért és adományokat a forradalom sebesültjeinek és áldozatainak. A nyugati sajtó felkapta, és így leginkább ez vált ’56 emblematikus plakátjává a világban.

Starowieyski alkotásának hatására adtak vért a lengyelek
Starowieyski alkotásának hatására adtak vért a lengyelek

Starowieyski nemcsak rajzával állt a forradalom mellé, de el is indult Budapest felé, hogy fegyvert fogjon, azonban a csehszlovák határon elfogták. Argentínában Fényes Zoltán emigrált festőművész „Hungaria libre vive aun” (A magyar szabadság még él) feliratú kompozíciója lett a legismertebb a tankok ellen puszta kézzel harcoló felkelőkkel. Párizsban pedig Rapaich Richárd adott hangot fájdalmának több remek plakáttal: egyik művén a forradalom letört virágát jeleníti meg drámai erővel.

Pintér Ferenc műve a ’89-es Nagy Imre-újratemetés szimbóluma lett
Pintér Ferenc műve a ’89-es Nagy Imre-újratemetés szimbóluma lett

A nyolcvanas években a Szerencsés Dániel című Sándor Pál-film plakátján bukkant fel a tiltott szimbólumnak számító lyukas zászló (itthon be is tiltották a plakátot, majd Cannes-ban mégis ezzel szerepelt a film). Pintér Ferenc Milánóba emigrált magyar grafikus Nagy Imre 1988-ban felállított párizsi síremlékének avatására rajzolta a híres, törött szemüveges Nagy Imre-emlékplakátot, amely 1989-ben, a kivégzett miniszterelnök budapesti újratemetésének és ezáltal a rendszerváltásnak is jelképerejű falragasza lett.

Sümegi György: 1956 plakátjai. Corvina 164 oldal, 4990 Ft

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.