galéria megtekintése

„Senki nem tudott úgy szeretni, mint Radnóti”

6 komment

Lengyel Flóra

Az irodalomtörténet számon tartja a múzsákat. De a magánéletről nem lehet teljes képük még a közvetlenül érintetteknek sem. Beck Juditnak a Kossuth rádióban nemrégiben leadott interjújából kiderült, hogy nem a költő nemrég meghalt felesége volt a címzettje két nagy versnek is. 

Radnóti Miklós

Érdemes meghallgatni, ahogy Ruttkai Éva szavalja a híres Radnóti-verset: „Két karodban ringatózom / csöndesen. / Két karomban ringatózol / csöndesen. / Két karodban gyermek vagyok, / hallgatag. Két karomban gyermek vagy te, / hallgatlak." Gyönyörűen beleillik a Fanni-versek sorába, ahogy a Harmadik ecloga is: „Légy velem itt! tanitok s két óra között berohantam /elmélkedni a füst szárnyán a csodás szerelemről."

De már tudjuk, hogy a verseket nem a költő felesége, Gyarmati Fanni, hanem Beck Judit ihlette. Radnótiné tavaly 102 éves korában halt meg, amíg élt, a Kossuth rádió nem adhatta le a férje másik szerelmével készült interjút. Beck Judit festőnő ezzel a feltétellel ült le 1989-ben beszélgetni Mélykuti Ilonával. 

 

Az interjúban beszél viharos szerelmi viszonyáról Radnóti Miklóssal. Akkor ismerkedtek meg, amikor Szentpál Olga mozgásművésznél, koreográfusnál tanult. Gyarmati Fanni a húga osztálytársa volt. 

Aztán első férjével, Gombosi Györggyel Párizsba költöztek, és évekig nem láthatták egymást a költővel. De a Párizsból való visszatérésük után, Beck Judit és Radnóti Miklós találkozgatni kezdett a Franka Sándor-féle könyvkötészetben, a Duna mozi (ma Budapest Jazzklub) közelében. Kölcsönösen érdeklődtek egymás munkája felől. Beck Judit le is festette Radnótit, a költő cserébe verseket olvasott fel neki.

De nemcsak erről esett szó közöttük. Kirándulásokat tettek a Rózsadombra, az óbudai rétre és a Margit-szigetre. Beck Judit meg is örökítette egy festményen, ahogy Radnóti Miklós magnóliákat szed neki a szigeten.

Környezetük tudott erről a kapcsolatról, barátaik el is fogadták. Gyarmati Fanni is biztos volt abban, hogy Radnóti rajta kívül Beck Judithoz is tartozik, írt is róla a naplójában. Egyrészről eltűrte a kapcsolatot, úgy tartotta, hogy Judit is lehet a múzsája Radnótinak, másrészről féltékeny volt, és meglehetősen undokul viselkedett vetélytársával..

Beck Juditnak, miközben Radnótival találkozgatott, más kapcsolatai is voltak. Saját elmondása szerint nem akarta Gyarmati Fannit és Radnóti Miklóst egymástól elválasztani. De a szerelemről sem akart lemondani.

A költő egy, a munkaszolgálatból küldött levelében azt írta, hogy teljesen össze van zavarodva, mert igazából két nőt hagyott otthon: őt és másodsorban a feleségét, Fifit. Beck Judit ezért úgy gondolta, hogy a költő érdekében muszáj lezárnia a kapcsolatot.

Beck Judit az ötvenes évek közepén a műtermében, a feje fölött a falon férjéről készített festménye: Major Tamás Tartuffe szerepében
Beck Judit az ötvenes évek közepén a műtermében, a feje fölött a falon férjéről készített festménye: Major Tamás Tartuffe szerepében

Radnóti beszélt erről a feleségével is, aki úgy állította be a történteket, hogy a másik nő azért akarja lezárni a kapcsolatot, mert hozzákötötte az életét Major Tamás színészhez, a későbbi neves színházigazgatóhoz. 

Beck Juditnál számos vers és levél maradt, amelyeket Radnóti írt neki a munkatáborból. Gyarmati Fanni viszont magának tulajdonította azokat a szerelmes verseket is, amelyeket Radnóti nem neki címezett.

A történet érdekes, de a versek önmagukban értékesek. Fontos tudni, hogyan születtek, milyen történet áll mögöttük, de az olvasónak nem kell semmilyen külső megerősítés ahhoz, hogy átérezze, amit Beck Judit a költővel töltött idő tapasztalása alapján mondott: „Senki nem tudott úgy szeretni, mint Radnóti Miklós".

Mélykuti Ilona 26 évvel ezelőtti interjúja itt meghallgatható két részletben:

1. rész
2. rész

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.