Sáry-mű is szól a világhírű orgonista és a Szent Efrém Férfikar karácsonyi estjén (x)

A Müpa ünnepváró és karácsonyi koncertjeinek sorát idén Hans-Ola Ericsson, a neves svéd orgonista koncertje  nyitja.

A művész Európa egyik leggazdagabb orgonakultúrával rendelkező vidékéről, Skandináviából érkezik,  koncertjén a közreműködő Szent Efrém Férfikarral teremtenek meghitt hangulatot a szeretet ünnepe ihlette dallamokhoz; s a nemsokára hetvenötödik születésnapját ünneplő Sáry László egyik darabja is fel fog csendülni. Mindez december 18-án este hallható a Müpában, a kontinens leghatalmasabb, hangversenyteremben működő orgonája főszereplésével.

„Édes ujjongással" – így kezdődik az egyik leghíresebb, német és latin nyelvű karácsonyi ének. Valamikor a 14. században keletkezhetett, a 16. században vált Európa-szerte népszerűvé, és számos kompozíció is született a híres dallam alapján. Ezekből is, valamint a hozzá kapcsolódó, karácsonyi-adventi témájú alkotásokból válogat a nemzetközi hírű svéd orgonaművész. Az 1954-ben született Hans-Ola Ericsson neves 20. századi, illetve kortárs zeneszerzők – Luigi Nono, Klaus Huber, Brian Ferneyhough – tanítványa volt, valamint együtt dolgozott olyan nagyságokkal, mint John Cage, Ligeti György és Olivier Messiaen – utóbbi szerző összes orgonaművét lemezre is  vette. 2000-től a Svéd Királyi Zeneakadémia tagja, 2011-től a világ egyik legjobb egyeteme, a kanadai McGill  Egyetem professzora. A barokk kor szakértője, ő vezette a legjelentősebb svéd barokk orgona felújítását.

Számos kuriózumot is tartalmazó műsora a gregoriántól a specialitásának számító kortárs zenéig terjed, a színes  programban a karácsony misztériumához kapcsolódó művekből válogat. Egyedi alkalom, hogy ilyen széles időskálából származó – mégis egy vezérgondolat által összefogott – művek szólalnak meg Európa leghatalmasabb koncerttermi orgonáján, ráadásul egy magyar kortárs, az újév napján hetvenötödik születésnapját ünneplő Sáry László darabja is felcsendül majd a Szent Efrém Férfikar jóvoltából.

2014. december 18., csütörtök 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

In dulci jubilo – Hans-Ola Ericsson estje

További információ

Jegyárak: 2500 Ft, 3200 Ft, 3900 Ft, 4900 Ft, 6900 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.