Rubik a legelismertebb magyar

Rubik Ernő, Szabó István, Kertész Imre és az On the spot alkotói a legszámontartottabb magyarok a világban a Bridge Budapest rangsora szerint. A toplistát külföldi újságírók állítottak össze, és a Forbes magazinban jelent meg. Az élvonalban egyetlen nő van.
A politikamentes rangsort Rubik Ernő Kossuth-díjas, Prima Primissima-díjas feltaláló vezeti, második Szabó István Oscar-díjas, Prima Primissima-díjas filmrendező, harmadik Kertész Imre Nobel-díjas, Kossuth-díjas író, őt követik a Strasbourgban Sajtószabadság Díjjal, Monte-Carlóban pedig Arany Nimfával kitüntetett magyar dokumentumfilm-sorozat, az On The Spot alkotói: Cseke Eszter és S. Takács András. A legismertebb magyarokról szóló toplista élvonalában Cseke az egyetlen nő.

A kutatást a Bridge Budapest nonprofit egyesület végezte 12 országban, a legnevesebb külföldi médiumok képviselőinek bevonásával, mint például a CBS News, a Die Welt vagy a Huffington Post munkatársai. A felmérésben a külföldi újságírók 50 fős listáról választották ki a tíz legbefolyásosabb magyar sikertörténetet. A leginkább világhírű művészeket és feltalálókat felvonultató toplistán az idén Prima Primissima-díjra jelölt On The Spot után szerepel többek között Árvai Péter, a PREZI alapítója és Fischer Iván Kossuth-díjas, Prima Primissima-díjas karmester is.

„Libabőrös megtiszteltetés ezekkel az emberekkel egy listára kerülni, de eddig se gondoltuk, és nyilván ezután sem hisszük el, hogy Nádas Péter vagy Tarr Béla előtt lenne a helyünk bármilyen rangsorban" – nyilatkozta Cseke és S. Takács a Bridge Budapestnek. „Hogy egyáltalán rajta vagyunk a listán, azt azoknak az embereknek köszönhetjük Gázától Johannesburgig, akik megosztották velünk az életük legnehezebb pillanatait. Ez óriási motiváció és felelősség is: meg kellett tanulnunk úgy elmesélni a történeteiket, hogy kitűnjenek a rengeteg riport, tudósítás és dokumentumfilm közül a világban."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.