galéria megtekintése

Röhrig Géza: Sosem akartam tarhálni

1 komment


Csákvári Géza

Röhrig Géza egy nyilvános beszélgetésen mondta el, hogy nem akar filmet készíteni.

„Nem készülök filmet rendezni" – mondta Röhrig Géza, a Saul fia főszereplője a Magyar Filmhéten tartott pódiumbeszélgetésen. Ezt az elhatározását annak ellenére hangsúlyozta, hogy a Nemes Jeles ­László rendezte film a minap Oscar-díjat kapott, így tulajdonképpen eddig elképzelhetetlen lehetőségek nyílhatnának meg előtte, de szavai szerint ezeken az ajtókon ő nem akar besétálni.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Röhrig, aki eredetileg filmrendezést tanult Szabó István osztályában a Színház és Filmművészeti Főiskolán, már idejekorán az irodalom felé fordult inkább, mivel a filmkészítést több szempontból sem találta megfelelő önkifejezési módszernek.

 

Egy egész estés mű létrehozása drága játék, ezért ez túlságosan pénzközpontú műfaj. Ahogy fogalmazott, sosem akart bankvezetőktől tarhálni.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Ellenben ott ír, amikor és ahol akar. Például verseket és dalokat egy szál gitárra. Valamint szeretné befejezni regényét, mely tulajdonképpen egy családregény család nélkül: három generációs történet egy roma fiúról, aki a magyaroknak cigány, a romáknak magyar, mivel állami gondozásban nő fel. A címe Halott kenyér lesz.

De mi van akkor, ha mégis megkeresik egy újabb főszereppel? Meg kell majd győzni őt arról, hogy van értelme a projektnek, amihez egy jó forgatókönyv kell. Egyszóval, jó írással lehet Röhrig Gézát meg­győzni.

Mindemellett az író hangsúlyozta, hogy ez a Saul fia esetében is egy hosszú folyamat volt, és tulajdonképpen őt nem is Saul szerepére hallgatták meg először.

Az idiotizmus orvosi esete az Oscar-gála

Budapesten tartott élménybeszámolót a Saul fia stábja. Röhrig Géza, a film főszereplője azt mondta: kifejezetten irritálta az Oscar-gála, az egész jelenséget az idiotizmus orvosi esetének titulálta. Tovább a cikkre: >>>

A pódiumbeszélgetésen szóba került, hogy Röhrig találkozott egy sonderkommandós túlélővel, a most kilencvenhárom éves Dario Gabbai-jal. Ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy a férfival korábban is találkozott, még mielőtt Nemes Jeles Lászlóval közösen meglátogatták volna. Sőt a családját is ismeri, azóta minden héten felhívja őket.

Auschwitz kapcsán elmondta, hogy a helynek volt egy óriási igazsága: ott mindenki egyenlő volt. Ellenben, a mi életünkben sokat számít, hogy nézel ki, milyen a bőröd színe, a hajad, a magasságod, milyenek a kapcsolataid, illetve hány forintod van a bankban.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Amikor Röhrig Géza rabbinak tanult, feltették neki a kérdést: min változtatna a teremtés történetén? Azt válaszolta: lehetnének olyanok az emberek, mint a minden évszakban változó fák.

A csúnya emberek is lehessenek gyönyörűek egy-egy évszakban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.