galéria megtekintése

Röhrig Géza: A könnyek nem tesznek igazságot

1 komment

NOL

"Nem vagyok optimista. A világ nem lehet jobb hely addig, amíg mi magunk nem válunk jobb emberré" – mondta Röhrig Géza, az Oscar-jelölt Saul fia című film főszereplője az Európa Parlament holokauszt-emléknapján tartott beszélgetésen. 

Röhrig Martin Schulz EP-elnökkel beszélgetett a holokausztról és a parlamentben a beszélgetés után levetített Saul fiáról. A Golden Globe-díjas filmet Brüsszelben és hét európai nagyvárosban egyszerre mutatták be.

Schulz azzal kezdte a beszélgetést, hogy szerinte az emberiség levonta a helyes következtetést ahhoz, hogy ne történhessen a holokauszthoz hasonló újabb borzalom a világban.

Röhrig Géza azt felelte: ő kevésbé optimista.

"A világ nem lehet jobb hely addig, amíg mi magunk nem válunk jobb emberré"

 

– érvelt, s ez a mondata pillanatokon belül terjedni kezdett a Twitteren. 

Röhrig Géza
Röhrig Géza
Teknős Miklós / Népszabadság

Schulz szerint minél több idő telik el a második világháború óta, s minél kevesebb túlélő van, annál inkább felértékelődik a filmek, könyvek és egyéb művészeti alkotások szerepe, így a Saul fiáé is.

Röhrig elmondta, úgy gondolja, hogy a szórakoztatóipar használta és kihasználta a holokauszt témáját. Vannak persze remek filmek a témában, de ő két dolgot hiányolt a Saul fia elkészültéig. Az egyik, hogy az összes film a túlélők történeteit meséli el, ami nem ad teljes képet az eseményekről. A másik, hogy egy ilyen extrém téma újszerű filmkészítési eljárást igényel, a hagyományos eszközökkel nem lehet elmesélni a történteket. Röhrig hozzátette, hogy a sírás a holokauszt esetében önmagában nem elég. "A könnyek nem tesznek igazságot."

Schulz meglepve hallotta Röhrigtől, hogy a német forgalmazók eleinte nem vásárolták meg a Saul fiát. Most már megvan az ottani bemutató időpontja (március 10.), de a filmben szereplő színészek egyfajta szabotázst emlegetnek, mert a német sajtó mintha tudomást sem venne a Saul fia sikereiről. Eközben Spanyolországban például özönlenek az emberek a mozikba, ott nagyon jók a nézőszámok. Röhrig szerint ez azért van, mert az egyes országok másként viszonyulnak a holokauszthoz, a posztkommunista országok például sokkal nehezebben néznek szembe a saját felelősségükkel.

„A magyar rendezők közül kevesen gratuláltak”

A Saul fia rendezőjével, Nemes Jeles Lászlóval készült interjúnkat itt olvashatják. >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.