galéria megtekintése

Robotbogarakkal nyert díjat

0 komment


Torma Tamás

Újabb magyar alkotó nyert a világ egyik legelismertebb dizájnversenyén, a Red Doton: a Koppenhágában dolgozó Borzák Márton Red plakátsorozatával nyerte el a Best of the Best díját a 2015-ös Red Dot Awardon, Communication Design kategóriában.

A Red Dot versenyen díjat nyert alkotás, Borzák Márton Mechanical Insects című plakátsorozata arra reflektált, hogy mi történne, ha a bogarak kihalnának a földről. A tervező a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanult, de később testvére után Dániába ment, a mesterdiplomáját a Royal Danish­ Academy of Fine Arts, School of ­Designban kapta meg. Szakmai tapasztalatait Budapesten, New Yorkban és Koppenhágában szerezte. Az első Red Dot-elismerést tavaly kapta a P. S. Titkok a barguzini csontváz körül című könyvtervért, a művet édesapja, Borzák Tibor újságíró írta.

Borzák Márton mesterséges robotbogarakat képzelt el plakátjain

Hogyan jöttek ezek a bogarak...?

 

Egyszer csak kipattantak a fejemből. Nem tudom, hogyan és miért, de két különböző dolgot szerettem volna kombinálni és ez lett belőle.

Van olyan egyéni kézjegy, jellegzetesség, amit Magyarországról vitt magával Dániába?

A különböző kultúrákból ért benyomások miatt tudom a többiekétől eltérő módon megközelíteni a problémákat. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen megtanultam jól kézzel rajzolni – ez nagy szerepet játszik abban, hogy a hagyományosabb vonalat mixelni tudom a koppenhágai kortárs megközelítésekkel.

Borzák Márton és a díj

Mi mindent tervezett már a külföldi évek alatt?

Főleg arculatokat és nyomtatott anyagokat... volt szerencsém New Yorkban is dolgozni. Terveztem szabásmintát cégnek, fitnesztermeknek és tech startupoknak, de a jégkrémarculattól juice bárig, Los Angelestől Szingapúrig sok mindent.

Milyen volt a berlini díjátadó?

A Konzerthaus gyönyörű épüle­tében rendezték, volt vörös szőnyeg, meg minden. A Red Dot az egyik leg­elismertebb nemzetközi díj rengeteg nevezővel és iszonyatosan nagy versennyel. Néhány nappal az esemény előtt hívtak fel telefonon, hogy megkérdezzék, hogyan kell pontosan kiejteni a nevem, ha majd a színpadra szólítanak... A gálán az egyik zsűritag külön megerősítette, hogy nagyon tetszett neki a munkám.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.