Rippl-Rónai-újdonságokkal nyílik a kaposvári Agora

Nagyszabású Rippl-Rónai kiállítással nyitja kapuit Kaposvár új kulturális központja, az Agora. A tárlaton százhúsz kép szerepel majd, harminc százalékuk még soha nem volt látható kiállításon. A bemutató egyben a festő születésének 150. évfordulóját is ünnepli.

Az augusztus 13-án nyiló tárlatra nagy országos és megyei múzeumok adták kölcsön Rippl-Rónai-festményeiket, a Magyar Nemzeti Galéria 58-at, a pécsi Janus Pannonius Múzeum 11-et, a szegedi Móra Ferenc Múzeum 3-at, míg a helyi Rippl-Rónai Múzeum 11-et. A 120 képnek azonban több mint harmada vállalati vagy magángyűjteményekből való, s ezek nagy része még nem szerepelt kiállításon, mondta lapunknak Horváth János Milán művészettörténész, a Somogy Megyei Múzeum főmunkatársa, a kiállítás kurátora. 

Mint kifejtette, a kiállítás átfogó képet "fest" majd Rippl-Rónai munkásságáról, mind a négy korszakát fontos művek reprezentálják és újdonságok színesítik. Példákat is említett. Így az első, párizsi korszakból újdonság lesz az MKB banktól kölcsönkapott Fehér felhők a Szajna felett című festmény, vagy egy 1888-as, műterembelsőt ábrázoló kép, amelyet Rippl még Munkácsy tanítványaként festett.

Erősebben lesz képviseltetve, s mintegy előtérbe kerül majd  a festő két kaposvári korszaka. Ebből az időszakból Horváth János Milán, a festőóriás életművének kutatója sok olyan képet válogatott, amelyek helyi embereket ábrázolnak, például a művész testvérének apósát, Piacsek bácsit, de még jó néhány más, név szerint ismerhető karaktert is. Így a helyiek közt bizonyára lesz majd olyan, aki felmenőjére ismer, s esetleg új információkkal is szolgálhat.

"Kaposvár lakosaiban szeretnénk tudatosítani, hogy a nagyvilágot látott művész milyen szemmel tekintett az otthont adó városra" - fogalmaz a kurátor.  Az egyik ilyen, kaposvári korszakból való mű lesz a festő feleségét nevelt lányát ábrázoló Lazarine és Anella című kép, amely jelenleg magántulajdon, de ritkán látott kép az Anella és a Martyn-gyerekek című kép is.

Rippl élete utolsó szakaszában már csak portrékat festett. Megteremtett egy női arcképábrázolási stílust, amelynek jellegzetessége, hogy a hölgyek megjelenítésében mindig használt valamilyen trükköt, amely izgalmassá tette a portrét: egy kacér boát, egy sejtelmes visszapillantást a kalap alól. Sajnos ezek közül a képek közül található a piacon ma a legtöbb hamsítvány, mondja Horváth János, még árverésen is elkelt belőlük, de itt, a kaposvári kiállításon garantáltan eredeti lesz minden.

Az anyagot, köztük a sok újdonságot egy éves kutatómunkával gyűjtötte össze. A válogatást pedig egy 250 oldalas katalógusban is megjelenítik,a felhalmozott tudnivalókkal együtt.

       Kaposvár önkormányzata a művész tiszteletére emlékévvé nyilvánította 2011-et.

(Rippl-Rónai József (1861. május 23. - 1927. november 25.) a magyar művészet történetében szinte páratlan életművel, mintegy 2400 olaj- és pasztellképpel, 800 rajzzal, 30 rézkarccal és litográfiával, több mint 100 iparművészeti tárggyal szerepel. Számos műve a Magyar Nemzeti Galériában, önarcképe a firenzei Uffiziben látható. Kaposváron, egykori lakóhelyén, a Róma-villában 80 alkotását nézhetik meg a látogatók, szülővárosa sétálóutcáján pedig rendhagyó szobra áll, amely a városlakók által annak idején gyakorta látott eseményt, a Róma-hegyről szamaras kordén a belvárosba kocsikázó művészt ábrázolja.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.