Riporterek Határok Nélkül: a 23. helyre csúszott a magyar sajtószabadság

Magyarország a tavalyi 17-ről a 23. helyre csúszott vissza a Riporterek Határok Nélkül (RSF) sajtószabadság-rangsorában, amelyet szerdán tett közzé a párizsi székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet.

Magyarország 2006-ban még a lista tizedik helyén szerepelt, idén Nagy-Britanniával és Namíbiával "holtversenyben" került a 23. helyre.  

A világ 173 országát rangsoroló, 2008. évi lista Izlanddal, Norvégiával és Luxembourggal kezdődik, övék a  megosztott első hely, a szervezet szerint ezekben az országokban a legszabadabb a sajtó. A tavalyi besoroláshoz hasonlóan továbbra is Türkmenisztánban, Észak-Koreában és Eritreában a legkevésbé szabad a sajtó. Az első húsz ország a 7. helyre besorolt Új-Zélandon és 13. helyezett Kanadán kívül mind európai.

A kelet-közép-európai régióból továbbra is Észtország jár elöl a 4. helyen, valamint Lettország és Szlovákia a 7. helyen. Az élmezőnyben végzett még Finnország és Írország (megosztott 4. hely), Belgium, Svédország, Svájc (megosztott 7. hely), Ausztria és Dánia (14. hely), Litvánia, Hollandia, Portugália és Csehország (16. hely).

A világ vezető országai közül Németország a tavalyi eredményéhez hasonlóan 20., Olaszország a tavalyi 35. után idén csak 44., Japán viszont a tavalyi 37-ről feljött a 29. helyre.    

Franciaország a tavalyi 31. helyről  a 35. helyre csúszott vissza, ugyanis az elmúlt két évben itt történt Európában a legtöbb forrásvédelemhez köthető rendőrségi eljárás és házkutatás. Összesen öt házkutatás nyomán két esetben emeltek vádat négy újságíró ellen - hangsúlyozza az RSF.  

Az Egyesült Államok viszont nyolc helyet javított tavaly óta és feljött a 36. helyre, ami az RSF szerint annak köszönhető, hogy hat év után kiszabadult a guantánamói fogolytáborból Számi al-Hádzs, az Al-Dzsazira hírtelevízió operatőre.

Egyes közép-amerikai és a karibi országok nagyot léptek előre: Jamaica 21.,  Costa Rica pedig 22. a  23. helyen álló Magyarország előtt, utána pedig  Suriname, Trinidad és Tobago következik a sorban.

Az élenjáró országok között nagy a gazdasági különbség, de közös bennük, hogy mindegyik parlamentáris alapon működő demokratikus rendszer és egyikben sem folyik háború. Ebből az következik, hogy nem a gazdasági prosperitás, hanem a béke a sajtószabadsága feltétele - hangsúlyozza a jogvédő szervezet.

A diktatúrával és a korrupcióval sújtott országok mellett egyes "nagy országok durva igazságtalan vagy egyszerűen nyugtalanító módon viselkednek" a sajtószabadság területén. Az RSF szerint ide sorolható Venezuela (113. hely) és a médiát szigorú felügyelet alatt tartott Oroszország (141. hely) is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.