Reprint könyvsorozat az Osztrák-Magyar Monarchiáról

Hasonmás kiadásban jelent meg az eredetileg 1885 és 1902 között kiadott Osztrák–Magyar Monarchia írásban és képben című könyvsorozat huszonegy kötete. Az ezer példányszámban megjelent kötetek kulturális és politikatörténeti jelentőségét a keddi budapesti bemutatón Németh Zsolt és L. Simon László államtitkár is méltatta.

L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára a könyvbemutatón elmondta, hogy fontos a papíralapú kiadás, és lesznek olyan fiatalok, akik a korszakos műveket a bennük rejlő anyag sajátossága miatt papíron akarják forgatni és befogadni.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a jövőre várhatóan németül is megjelenő kötetek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy az egykori Osztrák–Magyar Monarchia területén folyamatosan tapasztalható volt és ma is létezik egyfajta "monarchiadivat". A monarchia mai hatásai kapcsán megjegyezte, hogy Ausztria a rendszerváltozás óta a magyar külpolitika számára a kiemelten fontos országok közé tartozik.

Emlékeztetett arra, hogy az Országház épülete a könyvsorozat megjelenésével egy időben, 1885 és 1902 között épült fel. "Ami márványban és építőanyagban az Országház, az kultúrában a huszonegy kötet" – mondta a külügyi államtitkár a Méry Ratio Kiadó és a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány könyvbemutatóján.

Michael Zimmermann magyarországi osztrák nagykövet azt hangsúlyozta, Ausztria 1995-ös európai uniós csatlakozása óta munkálkodik azon, hogy Brüsszelben ismerjék és megértsék Közép-Európát. Megítélése szerint ebben áttörést a tavaly elfogadott Duna-stratégia jelentett.

A nagykövet szerint a most megjelent sorozat alapja lehet annak a vitának, hogy milyen elképzelések, koncepciók léteznek Közép-Európáról. A szerinte se nem nosztalgikus, se nem exkluzív célzatú mű jó kép arról, hogy Közép-Európa milyen is lehetett egykor. "Fontos látni és szomorú is, hogy mi az, ami a 20. században semmivé lett, amit a gyűlölet, a nacionalizmus tönkre tett" – tette hozzá.

Méry Gábor, a Méry Ratio Kiadó vezetője elmondta, hogy kétéves munka vezetett el a kötetek megjelenéséhez. Az eredeti kötetek felkutatása egy évig tartott.

Az Osztrák–Magyar Monarchia írásban és képben eredeti kiadása a 19. század végének legnagyobb könyvkiadási vállalkozása volt, Rudolf trónörökös részvételével és pártfogásával. A német és magyar nyelven megjelent sorozat magyar főszerkesztője Jókai Mór volt.

A Magyarországról szóló szövegeket és rajzokat a korabeli magyar történetírás, néprajztudomány és művészet jeles képviselői készítették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.