Remek programmal érkezik a Román filmhét

A hagyományokhoz hűen legfrissebb és legsikeresebb román filmtermésből nyújt válogatást a budapesti Román filmhét. A számos fesztiválon sikeresen szerepelt alkotások jó része határokról és határhelyzetekről szól a szó konkrét és átvitt értelmében egyaránt. A filmhét a 2012-es legjobb idegennyelvű film kategóriájában Oscar díjra pályázó Morgen című filmdráma vetítésével indul és október 13-tól egy héten át tart az Urániában.

A Román filmhét megnyitója csütörtökön sajtótájékoztatóval és a kortárs román filmművészetről tartandó kerekasztal-beszélgetéssel kezdődik az Uránia Kávéházában délután öt órakor. A beszélgetésen részt vesz az esti nyitó film rendezője, Marian Crişan és a főszereplők, Hatházi András és Elvira Rîmbu is. Ezt követően, este hat órától az Uránia Dísztermében láthatják a Morgen című filmet a rendező és a főszereplők jelenlétében. A tavalyi Locarnói filmfesztiválon négy díjjal kitüntetett alkotás Románia hivatalos jelöltje a 2012-es Oscar díj Legjobb Idegennyelvű Film kategóriájában. A tizenegy filmet felsorakoztató filmhét mottója: „Határon innen és túl”.

A filmhét keretében mintegy tíz játékfilmet és egy dokumentumfilmet vetítenek az Urániában, többségük sikerrel szerepelt a nemzetközi fesztiválokon. Dan Chişu vígjátéka, a Medve egy motorozó cirkuszi medve története, melyet az igazgató elad egy vadásznak, ám a társulat igazi cirkuszi fejetlenség közepette megpróbálja visszaszerezni. Az előző filmjével (Lazurescu úr halála) huszonnégy díjat elnyert Cristi Puiu Virradat című új filmjét Cannes-ban mutatták be. A sötét hangulatú drámának a rendező egyben a főszereplője is. Az Elvek című film története egy jómódú férfi kusza napjáról szól, amelynek végére szertefoszlik a boldog és kiteljesedett életéről vélt képe.

A Duna határfolyó mentén zajló Loverboy, egy hivatásos nőcsábász története, idén Cannes-ban az Un Certain Regard kategória hivatalos versenyfilmje volt. Alexandre Maftei Szia, mi újság? című romantikus komédiája egy internetes társkeresés abszurd végkifejletét meséli el. A kulturális különbségek örök humorforrására épít a Besszarábiai menyegző című vígjáték, mely egy román-moldáv lagzi bonyodalmait tárja elénk.
Adrian Sitaru legújabb filmdrámája, a Legjobb szándék az idei Locarnoi filmfesztivál legjobb rendező és legjobb színész díját vihette haza, és számos további fesztiválon, többek között a miskolci Jameson CineFesten is nagy közönségsikerrel vetítették. Nem mellékesen: itt a legjobb koprodukciónak járó elismerést kapta a mű magyar producere, Vágási Emőke.   

A börtönből huszonnégy órára kimenőt kapó édesanya keserű, de tanulságos történetét bemutató Peremlét Varsóban és Bécsben is elnyerte a kritikusok Fipresci díját. A cet gyomrában című film abszurd drámája  a Filmmakers of the Present szekcióban szerepelt sikeresen Locarnoban. A politika és történelem iránt érdeklődők számára bemutatásra kerül egy eddig soha nem látott, cenzúrázott felvételeket is bemutató dokumentumfilm,a Nicolae Ceauşescu önéletrajza, mely Titus Muntean kutatásai alapján készült.

Jelenet a Legjobb szándék című filmből (Bogdan Dumitrache)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.