galéria megtekintése

Inkább a nyolcvanas évek botránytankönyvei, mint az Orbán-kormány alattiak

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 26. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

A reciti.hu-ra feltöltötték a nyolcvanas években botrányos, mára legendássá vált gimnáziumi irodalmi tankönyveket, amelyeket Bojtár Endre, Horváth Iván, Ritoók Zsigmond, Szegedy-Maszák Mihály, Szörényi László, Veres András és Zemplényi Ferenc jegyzett. Ezzel alternatívát adnak az újra központosított oktatás egyentankönyve mellé.

„Nem mérték fel a veszélyét” – magyarázza Bojtár Endre irodalmár, miként engedhette meg a hetvenes évek oktatási kormányzata, hogy reform-irodalomtankönyvek jelenjenek meg. Veres András a tankönyvek internetes kiadása kapcsán arról a negyven évvel ezelőtti időszakról írt bevezetőt, mikor „...az oktatási kormányzat belátta kompetenciahiányát, és felkérte az Akadémiát, hogy segítsen az iskolát megreformálni”.

Pilinszky János
Pilinszky János
Molnár Edit / MTI

Az Irodalomtudományi Intézetben heten megalakították a Fiatal Irodalomtörténészek Körét, és kidolgozták a távlati irodalomoktatás törzsanyagát. Szegedy-Maszák Mihály és Veres András pályázatot adott be az új gimnáziumi irodalomtankönyvekre. 1976 végén megnyerték a második és a harmadik osztályos megírását. Az első osztályosba bevonták a klasszika-filológus Ritoók Zsigmondot, a későbbi kötetek munkálataiba pedig Szörényi Lászlót, Horváth Ivánt, Bojtár Endrét és Zemplényi Ferencet. 1982-ig születtek meg a tankönyvek.

 

A pedagógusokat felkészületlenül érte az új tanterv és a tankönyvek irodalomszemlélete. Mindez tiltakozást váltott ki, ezért az oktatási kormányzat az új tankönyvek mellé gimnáziumokban az új szakközépiskolai tankönyvek használatát is engedélyezte. Továbbra is többirányú botrány, támogatás és tiltakozás övezte a reformtankönyveket és szerzőiket. Csurka István cikkben támadt ellenük, míg Mészöly Miklós viszont szolidaritását fejezte ki.

Ellenük voltak a pesti egyetem neves professzorai, Király István, Pándi Pál és Nagy Péter. Bojtár szerint az Irodalomtudományi Intézet vezérkarának, Sőtér Istvánnak, Klaniczay Tibornak és a tanügyi reformban kulcsszereplő Szabolcsi Miklósnak tudható be, hogy a könyvet nem vonták vissza. A tankönyv írói igyekeztek minimalizálni az ideológiai magyarázatokat, engedményt nem tettek sem a hivatalnak, sem a dilettantizmusnak – mondja Veres.

Rájuk is sütötték az antimarxizmus bélyegét, vádolták őket a realizmus, a népiség és a magyar irodalom lebecsülésével is. Nagy Péter, Szabó Dezső monográfusa azt vetette a szemükre, Szabót nem lett volna szabad szerepeltetni a harmadikos tankönyvben. (Ezt a szerzők megemlítik a Népszabadság 1982. november 13-i számában megjelent súlyosan elmarasztaló Nagy-írásra reagáló cikkükben.) A támadások kedvüket szegték, a negyedik osztályos könyv nem született meg. Később már nem tudtak újra összeállni – mondja Bojtár. Veres szerint főként Szegedy-Maszák Mihály állt ellen, eltávolodott a saját korábbi álláspontjától.

Pilinszky Jánost és Weöres Sándort Csurka István, Pándi Pál és Király István nem akarta gimnáziumi tananyagban látni a rendszerváltás előtt.
Weöres Sándor
Zinner Erzsébet / MTI

1998-ban a Krónika Nova Kiadó újra közreadta ezeket a tankönyveket. A jelenlegi, újra központosított közoktatás a tankönyvi választék elszegényedésével jár együtt – mondja Veres –, ha a központi tankönyv kiváló lenne, ahogy nem az, akkor is rossz, ha nincs választék. Ezért tartotta fontosnak, hogy újra elérhetők legyen az egykori alternatív tankönyvek. Azért töltötték fel a világhálóra, mert a diákok szinte kizárólag onnan tájékozódnak. A reciti.hu honlapon hozzáférhető az anyag.

Reformtankönyvek generációja

Az említett irodalomtankönyvek adják a mai késő harmincasok-negyvenesek kulturális alapjait. Ekkor került be tananyagként először vagy hosszú időszak után újra a Biblia, a középkor és a romantika irodalma, Stendhal, Dosztojevszkij, Kafka, Krúdy Gyula, Weöres Sándor, Pilinszky János, a jelentőségének megfelelően Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Kassák Lajos és a kortárs magyar irodalom.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.