Rátóti marad, Vidnyánszky szalonszínpadot indít

Országszerte megtartották az első társulati évadnyitókat a színházak. Alább az ott elhangzottakból adunk körképet. Rátóti Zoltánt például Szita Károly polgármester már-már megerősítette tisztségében Kaposváron, a Nemzetiben pedig Vidnyánszky Attila beszélt terveikről.
Rátóti Zoltánt egyedüli pályázóként csütörtök délelőtt hallgatta meg a szakmai bizottság, melynek tagjai egybehangzóan támogatják kinevezését, mondta el Szita Károly polgármester a Csiky Gergely Színház évadnyitó társulati ülésén. A társulat egyébként 12 bemutatót tervez az új évadban, köztük Heinrich von Kleist Az eltört korsó című vígjátékát, Bornemisza Péter tragédiáját, a Magyar Elektrát, Ábrahám Pál Bál a Savoyban című operettjét, Tracy Letts Augusztus Oklahomában című művét és Stendhal Vörös és fekete című regényét, valamint Bohumil Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok című kisregényből készült tragikomédiát.

Évadnyitó ülést tartottak más színházaknál is. Egyebek mellett a Nemzeti Színházban, valamint Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán és Egerben is.

A Nemzetiben Vidnyánszky Attila elmondása szerint az évad kezdetére megújult a színház nézőtere, ahol megszüntették a legrosszabb akusztikájú helyeket, létesítettek viszont két új páholyt, így tíz fővel nőtt a befogadóképesség. Valószínűleg Bajor Gizi Színpad néven novemberre beindulhat egy új, szalonszerű játszóhely is, de a színház nem adja fel az Amfiteátrum befedésének tervét sem - jegyezte meg. Szeptemberben három bemutatóval rugaszkodnak neki a szezonnak: Shakespeare Szentivánéji álom, Gombrowicz Operett és Molnár Ferenc A fehér felhő című darabjait állítják színpadra. Az évad további részében mások mellett Petőfi, Márai, Sarkadi, Csiky, Gorkij, Ibsen, Kafka vagy Bulgakov munkáiból rendezett produkciókkal találkozhat a közönség. Hobó 2015-ben lesz hetven éves, így minden hónapban tartanak Hobó-estet - közölte.

A Pécsi Nemzeti Színházban (PNSZ) tizenkét bemutatót tartanak az új évadban - mondta el teátrum igazgatója, Rázga Miklós az intézmény 120. évadát megnyitó beszédében, s örömének adott hangot, hogy a nézőszám az öt évvel ezelőtti 65 ezerről tavaly 120 ezerre nőtt. Úgy vélte: odafigyeléssel, az értékek megőrzésével a színház továbbra is sikeres lehet. A következő évadban hat-hat nagyszínházi és kamaraszínházi bemutatót terveznek, az első premier az Eisemann Mihály-Szilágyi László Én és a kisöcsém című operett-bohózat lesz szeptember 26-án. A nagyteremben játsszák még William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékát, Bizet-Scsedrin-Riederauer Carmen című balettját, Barrie-Charlap-Leigh Pán Péter című családi muscal előadását, Balogh Elemér-Kerényi Imre Csíksomlyói passió című játékát, továbbá Mozart Don Giovanni operáját.

A Miskolci Nemzeti Színház a 191. szezonját kezdi, s ebben az évadban kilenc Shakespeare-darabot visz színre. Az első nagyszínházi bemutató a IV. Henrik, az angol bárd ritkán játszott drámája lesz, amelyet Kiss Csaba rendez. A drámaíró művei közül a közönség láthatja még A makrancos hölgy, az Othello, a Rómeó és Júlia, a Lear király, A vihar, a Sok hűhó semmiért, a Hamlet, valamint a Szentivánéji álom című darabot is. A színház az új évadban összesen 18 bemutatót tervez. A premierek között szerepel Pintér Béla-Darvas Benedek Parasztopera című zenés darabja, valamint a Hamupipőke című mesebalett is.
Az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója, Blaskó Balázs hangsúlyozta: rendkívüli kihívások elé néz a színház, több próbát már tavasszal és a nyár elején megkezdtek. Szólt arról is, hogy befejezéséhez közeledik a színészház tetőszigetelése, illetve nyílászáróinak cseréje. A 25 millió forintos beruházás mellett megkezdődik a színház hang- és fénytechnikájának korszerűsítése is.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban Tasnádi Csaba, a színház igazgatója a csütörtöki évadnyitó társulati ülésen elmondta, hogy országosan is egyedülálló a nyíregyházi teátrum ősbemutatóinak száma. Az ősbemutatók közül a nagyszínpadon láthatja a közönség Az ellopott futár című a Rejtő Jenő-regényből készült színpadi művet és Tasnádi István Szibériai csárdását. Lénárd Róbert Tetkó című darabját a Krúdy Kamarában mutatják be. A Művész Stúdióban Rimszkij-Korszakov Seherezádé című szimfonikus szvitjére készül tánc-mesejáték, valamint Kálmán Jenő Sicc-meséit és Szepes Mária Pöttyös Panni-történeteit is színpadra viszik. Az évad első előadása szeptember 27-én a Ladányi Andrea által koreografált Hair bemutatója lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.