Rajkó csak egy van

Hatvanéves lett a Kodály-díjas Rajkó Zenekar, amely a jubileumot nagyszabású gálakoncerttel ünnepli szerdán este, a MOM Kulturális Központban. A hangversenyen vendégfellépőként – más kiválóságok mellett – ott lesz Bangó Margit, Szakcsi Lakatos Béla, Sánta Ferenc és a Budapest Bár is. Néhány napja tisztázódott: nem lehet két Rajkó zenekar, a Design Terminálhoz tartozó formáció más néven fut tovább.

Az elmúlt hat évtized alatt a Rajkó Zenekar a világ összes földrészén 110 országban és idehaza több mint 10 000 koncertet adott, amelyet több mint tízmillió ember élvezhetett. Ezen időszak alatt háromezernél több zenész került ki a Rajkó Zenekarból, akik a magyarországi cigány kultúra zenei hagyományait méltóképpen képviselték és tették híressé. Az est üzenete: emlékezni azokra az elődökre, akik nélkül mindez soha nem valósulhatott volna meg.

Az együttes ebben az esztendőben azért ünnepelhet, mert mindenkori és jelenlegi művészei, művészeti vezetői, munkatársai pontosan tudták, hogy e nemes cél érdekében közösen összefogva olyan értéket teremthetnek, amely az utókor számára maradandó és követendő lesz. A Zenekar többek közt a mindenkori művészi megújulást, valamint más művészekkel és művészeti csoportokkal való közös produkciót a mai napig fontosnak tartja. E műsorokon keresztül is meg tudjuk mutatni az Együttes sokoldalú zenei felkészültségét. A június 13-án 19:00 órakor a MOM Kulturális Központban megrendezendő gálaműsor is ennek jegyében zajlik majd.

Fehér Gyula prímás
Fehér Gyula prímás

A jubileumi koncert különlegessége a zenei műfajok közötti átjárhatóság, a kivételes hangzásvilág, zenei csemegék. Ezzel is bizonyítva a műfaj virtuozitását és teljes nyitottságát más műfajok iránt.

A Fellépő művészek:

Bangó Margit – Kossuth díjas művész

Faludi Judit – Liszt-díjas csellóművész

Madarász Katalin – Jákó Vera-díjas művésznő

Masi – sanzonénekesnő

Pándi Piroska – Príma díjas operaénekes

Ifj. Sánta Ferenc – Kossuth- és Prima-Primissima díjas hegedűművész

Kecskés Sándor – klarinét- és tárogató-előadóművész

Puka Károly – a 84-es vonópárbaj győztese, Magyar Köztársasági Érdemkereszttel kitüntetett prímás

Szakcsi Lakatos Béla – Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész-zeneszerző

Szenthelyi Miklós – Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész

Tóth Olivér színművész – Czinka Panna Cigányszínház

Budapest Bár

Rajkó Tánckar

Nehéz idők

A Rajkónak, azon túl, hogy megérte ezt a szép kort, és pazar koncertet adhat, túl sok ünnepelnivalója nem volt mostanában. Mint decemberben megírtuk, a zenekar a 2011-es évre egyetlen fillér állami támogatást sem kapott, noha csaknem 40 milliót nyert egy minisztériumi pályázaton; több tagja szó szerint éhezett. Idén, az év elején aztán, mint ugyancsak hírül adtuk, megkapták a pénzt, de a jó hír nem jár egyedül. Márciusban bejelentették: Rajkó Nemzeti Zenekarként új cigányzenei formáció indult a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz (KIM) rendelt Design Terminál védőszárnyai alatt. A név azonban 1997 óta védett, így ezt az új együttes nem tehette volna meg. Néhány napja megszületett a megoldás: az "ellen-Rajkót" átkeresztelték Roma Hungaricum Állami Művészegyüttessé.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.