galéria megtekintése

Pulitzer-díjas vallomások

4 komment


Bárkay Tamás

Két magyar fotós – lapunk korábbi munkatársa, Szabó Bernadett és Balogh László – is tagja a Reuters fotós stábjának, amely hétfőn Pulitzer-díjat kapott a menekültválság dokumentálásáért. A Reuters csapata a New York Timesszal osztozik a rendkívüli hírek (breaking news) kategóriában kiosztott díjon.

Szabó Bernadettet hétfőn este érte a hír, otthonában, finoman fogalmazva is meglepetésként. Először a Twitteren kezdtek szivárogni az információk, végül a magyar Reuters-csapat telefonos oknyomozása során derült ki, hogy a képe Pulitzer-díjas lett. Bernadett még az év elején küldte el 15-20 fotójának amerikai sajtó-hivatkozásait a Reuters regionális igazgatójának – volt miből válogatni, felvételei több nagy lapban, például a New York Timesban, a Time-ban és a Newsweekben is megjelentek. Hétfőig azonban az égvilágon semmit sem tudott fotói sorsáról.

Szíriai menekültek a röszkei kerítésnél
Szíriai menekültek a röszkei kerítésnél
Szabó Bernadett / Reuters

 

Egykori kollégánk tavaly augusztus 25-én utazott Röszkére, miután munkatársa, a másik díjazott, ­Balogh László kérte, hogy váltsa le – mesélte érdeklődésünkre. Egy sztorit raktak össze a Reutersnek, ahhoz kértek képeket. Másnap reggel hat óra körül érkezett meg a terep vonatkozó részére, és a kerítés alatt átszökő szír családról szóló fotósorozata még aznap el is készült.

Szabó Bernadett tavaly öt hetet töltött a menekültekkel az ország több pontján, megfordult a Keletiben is, ahol volt olyan nap, hogy 23 órán át követte az eseményeket. Sok megrázó pillanatnak volt tanúja pályafutása során, de ez az ötnapos röszkei munka különösen megviselte; elárulta, hogy többször is sírva fakadt.

Nemigen lehet feldolgozni, hogy emberek 2015-ben, Magyarországon egy kerítés alatt átbújva, gyerekekkel a karjukban rohannak egy mezőn a remélt szabadság reményében. Lehet, hogy Röszkénél nem süvítettek golyók és nem hulltak bombák, de érezni lehetett, hogy ez itt maga a háború – mondta.

Névjegy

Szabó Bernadett 1978-ban született Budapesten. A Práter utcai fotósiskola elvégzése után a Blikknél gyakornokoskodott, 1999-ben lett a Népszabadság munkatársa. 2010 óta dolgozik a Reutersnek. Népszabadság- és Pulitzer-díjas.

Balogh László 1958-ban született Budapesten. Pályafutását a Népszavánál kezdte 1975-ben, 1990-ben került a Reutershez. Mesterének lapunk fotórovatának korábbi vezetőjét, Rédei Ferencet tartja. Többszörös Sajtófotó-nagydíjas, Pulitzer-díjas.

Balogh László – akinek a menekültválság idején ugyancsak számos nagy lap hozta a képeit – Szabó Bernadettől értesült a kitüntetésről. A Pulitzer honlapjára kipakolt fotógalériát böngészve először kolléganője képét fedezte fel a szortimentben: „ennek nagyon örültem, de amikor megláttam az enyémet, akkor meg még jobban" – elevenítette fel a pillanatot.

A Bicskénél megállított menekültek
A Bicskénél megállított menekültek
Balogh László / Reuters

A kép szeptember 3-án készült, Bicskén, amikor a magyar hatóságok becsapták a menekülteket: a Hegyeshalomba tartó vonatot az ígéret ellenére Bicskénél megállították. A fotós – lapunk munkatársával, Veres Viktorral egyetemben – alig másfél méternyire állt a képen megörökített jelenettől, ha tehát úgy tetszik, a remek felvételt egy tökéletes véletlennek köszönheti a világ. Balogh legmegrázóbb élménye mégsem ez, hanem egy tavaly februári eset. Sohasem tudja elfelejteni azt hattagú koszovói családot, amely Ásotthalomnál, a mínusz ötfokos hidegben derékig érő vízben átgázolva próbált átjutni a magyar határon. Az ilyesmire nem lehet normálisan reagálni – összegzett.

Évszázados díj

Az először 99 évvel ezelőtt átadott Pulitzer-díj az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb újságírói kitüntetése. Nevét Joseph Pulitzer, magyar származású amerikai sajtómágnásról kapta. A róla szóló, Pulitzer című színdarab a Spinoza Színházban látható Fodor Tamás főszereplésével.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.