Programok a Múzeumok éjszakáján

Az alábbiakban folyton frissülő válogatást közlünk a pénteki színes múzeumi programkínálatból. FRISSÍTVE

Nagytétényi Kastélymúzueum: Először csatlakozik a múzeumok éjszakája programsorozatához a Nagytétényi Kastélymúzeum: a város lüktetése helyett a csillagos égboltot választókat pénteken "fű-festéssel", divatperformansszal,  kincskereséssel és csillagjóslással is várják. A Nagytétényi Kastélyban az első látogatókat Vázsonyi János szaxofonjátéka köszönti 18 órakor, "Fű-festés" című programjukkal pedig a budafoki ARTÉR Művészeti Egyesület iparművészei várják a közönséget a parkban.
    A MOME textiltervező hallgatói a múzeumok éjszakáján ismét bemutatják - a Budapest Kortárstánc Főiskola művészeinek közreműködésével - Rekoko című divatperformanszukat, amelynek különleges hangulatát a fiatalok merészebb ötletei, valamint a díszletül szolgáló főúri kastély és park adja.
    A kastélymúzeum bútortörténeti kiállításán 20 órakor tartanak éjszakai történetekkel tűzdelt tárlatvezetést felnőtteknek. A kisebbeket és szüleiket izgalmas nyomozásra invitálják: a 18. századi tétényi uradalom lakói, köztük a Száraz-Rudnyánszky család tagjai, rokonai, barátai segítségével kell egy szövevényes történetet kibogozni. A résztvevőkre, akiket a rejtélyek a kastély fénykorát jelentő 1750-es évekbe repítenek vissza, az izgalmak mellett jutalom is vár.
    Lesz lampionkészítés, csillagjósda és horoszkóp-készítés, 21 órakor a Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekar ad nyáresti hangversenyt a parkban, Van új az ég alatt címmel pedig Zombori Ottó csillagász vezetésével nézhetik meg távcsővel az év egyik legrövidebb éjszakájának csodáit az érdeklődők.

Iparművészeti Múzeum: A Közel-Kelet áll az Iparművészeti Múzeum pénteki programjainak fókuszában: a múzeumok éjszakáján például perzsa és török koncertekkel, török néptánccal, filmvetítésekkel, iráni divattal és csaknem 100 iparművészt felvonultató Kreatimm vásárral várnak mindenkit. A múzeumba látogatók egy darabka történelmet is hazavihetnek régi, Zsolnay-mázas tetőcserepek formájában. Az Iparművészeti tetejéről származó kerámiadíszekből, cserepekből rendezett múlt heti árverés rendkívüli sikerén felbuzdulva a múzeumok éjszakáján 139 eredeti, 1895-ben készült, pecséttel ellátott Zsolnay-tetőcserepet kínálnak az idén 139 éves múzeum boltjában. A cserepeket egyenként 9999 forintért vehetik majd meg az érdeklődők, annyiért, amennyiért a legolcsóbb hasonló tetőcserép az árverésen elkelt.
    A múzeumok éjszakáján a mai magyar iparművészetből is ízelítőt kaphatnak a látogatók: folyamatosan zajlik majd a Kreatimm elnevezésű dizájnvásár, amely csaknem 100 iparművész munkáit vonultatja fel. A múzeum földszintjén keramikusok, üveg- és porcelántervezők, az emeleten textil-, ékszer- és kiegészítő-tervezők, valamint enteriőr dizájnerek és grafikusok mutatják be legújabb alkotásaikat. Különlegességgel is szolgál az Iparművészeti: perzsa divat- és iráni kézműves termékek is bemutatkoznak.
    A Díszteremben fél héttől egész éjszaka iráni filmeket vetítenek angol felirattal. Az Üvegcsarnokban a programok közötti szünetekben az Ezeregyéjszakát idéző némafilmek részleteit, valamint iráni filmtöredékeket vetítenek zenei aláfestéssel.
    A gyerekek 22 óráig készíthetnek ékszert, amulettet vagy épp talizmánt.
    Zenei programokból sem lesz hiány: koncertezik Hessam Habibi, akinek tolmácsolásában perzsa, kurd, török dallamokat, valamint Észak-Khorászán törzsi és sámánisztikus zenei hagyományaiból is táplálkozó népzenét hallgathatnak az érdeklődők. Dotar kísérettel elevenednek meg a helyi költemények és a hagyományos naqqali stílusban elmesélt történetek.
    Fellép a magyar zenészekből álló Arasinda együttes, amely a török népzenére építi előadását. A feldolgozásokban megjelenő eredeti török dallamvilág a zenekar szólistáinak egyéni improvizációival váltakozik, mely hol a dzsessz felé, hol a keleti taksim hangzása felé viszi el a dallamívet - olvasható a múzeum ajánlójában.
    Lesz még török néptánc-előadás, közel-keleti népzenei koncert, éjféltől pedig az Ezeregyéjszaka egyik meséjét vetítik le. A zenés programokat hajnali 1-től Dj Milendee zárja.
    A múzeumok éjszakáján természetesen az Iparművészeti Múzeum kiállításai is várják az érdeklődőket. A részletes program a www.imm.hu oldalon olvasható. (MTI)

A Magyar Nemzeti Múzeum programsorozatának fő vonulatát részben az ősszel nyíló André Kertész-kiállításra ráhangoló Párizs Kertész nélkül című tárlat, valamint az adott időszakban megtekinthető időszaki kiállítások adják. A fentiek mellett aktualitásként fókuszba kerül az 500. születési évfordulóját ünneplő nyírbátori stallum, valamint Beethoven és Liszt zongorája. Az est szenzációja Hubertus von Hohenlohe herceg vezetése és Varga Viktorral közös koncertje a saját, Pop City Trash című kiállításában, valamint Zsazsi Chaillet Chitta Carell kiállítás bemutatása lesznek. A programok részletesen:

Nagy témák kis lépésekben

 17.00 Erkölcsi választások Krzysztof Zanussi filmjeiben: vendégünk Pörös Géza szerkesztő-riporter, rendező, producer, újságíró

 18.30 Polgári élet és cselédsors: egy séta közben megelevenednek a '20-as '30-as évek Magyarországának mindennapja. Múltidézők: Vágó Noémi, Dobozy Nóra, Zimonyi Máté és Csemiczky Péter.

19.30 Nagyvárosi ikonok. Párizs és New York Kertész nélkül: a Történeti Fényképtár nemzetközi gyűjteményéből készült válogatást Fisli Éva történész-muzeológus mutatja be.

 21.00 KÖZKÍVÁNATRA! Múzeumkerti séta jó szeműeknek és vájt fülűeknek Debreczeni-Droppán Béla történész-levéltáros, szakmuzeológussal.

 21.00 Anyáink így csinálták Dobozy Nórával

 22.30 Barokk vigasság: kincsek, ruhák, ékszerek..., mulatság egy arisztokrata kastélyban, ahol a kulisszák mögé pillanthatunk Dobozy Nóra és Zimonyi Máté vezetésével.

 23.30 KÖZKÍVÁNATRA! Múzeumkerti séta jó szeműeknek és vájt fülűeknek Csemiczky Péterrel.

 ÉJFÉLKOR … séta egy igazi herceggel!

 Zsazsi Chaillet kurátor a Ghitta Carell kiállítást mutatja be a nagyközönségnek, majd Hubertus von Hohenlohe herceg fogadja a vendégeket a Pop City Trash című kiállításában + unplugged koncert meglepetés duettel!

 Koncertek

 19.00 Szilasi Alex Chopin – Liszt koncertje és zenetörténeti előadása

 20.30 a Szabad Hangok Énekegyüttes koncertje

 21.30 a Budafoki William Byrd Énekegyüttes koncerte, a Nyírbátori stallum 500. születésnapjának ajándéka

 Tánc a Múzeumkertben!

 22.00 Bata Rita Évszakok című táncetűdje a Múzeumkert Kálvin tér felőli fái alatt

Lengyel filmek mindenkinek

Kezdési dőpontok19 óra, 21 óra, 23 óra

 

Ludwig Múzeum: A Moholy-Nagy László-kiállításhoz kapcsolódó tárlatvezetésekkel, teaházzal, valamint könnyűzenei koncertekkel készül a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (LUMÚ) péntekre, a múzeumok éjszakájára. A Ludwig Múzeumban már délután négy órakor elkezdődik a múzeumok éjszakája, az éjjel kettőig tartó programsorozat a Szabadegyetem extra kiadásával indul. Az első emeleti előadóteretmben Rényi András esztéta, művészettörténész
Bartis Attila író, majd Török Ferenc filmrendező beszél arról, ők hogyan viszonyulnak Moholy-Nagy László művészetéhez.
    Az intézményben teakülönlegességek nyújtanak felfrissülést, a teraszon pedig a hazai könnyűzenei élet kiemelkedő zenekarai adnak koncertet. Hat órától a DJ Bootsie Acoustic Big Band, fél kilenctől a Compact Disco, fél tizenkettőtől pedig a Bin-Jip zenél.
    A programokat exkluzív tárlatvezetések színesítik, hét órakor Maurer Dóra képzőművész, kilenckor Fabricius Gábor, a Republic of Art kreatív igazgatója, tizenegytől Mundruczó Kornél filmrendező vezeti körbe a látogatókat a Moholy-Nagy-kiállításon.
    Fél nyolckor az Üvegteremben Hauser Arnold A művészet és irodalom társadalomtörténete című kötetét Winkler Nóra műsorvezető és Rényi András, az ELTE Művészettörténeti Intézetének igazgatója mutatja be.
    A kísérletező kedvűek saját fotogramot készíthetnek Moholy-Nagy szellemében a Ludwig Stúdióban, az alkotásban Illés Barna fotóművész és Zalka Imre fotográfus lesz a látogatók segítségére.
    Éjfélig lehet végigjárni a tapintható kiállítást és kipróbálni a sötétben alkotást, a program ideje alatt "megtekinthetők" a Ludwig Múzeum és a Láthatatlan kiállítás közös rajzpályázatára érkezett rajzok is.
    Speciális hanginstallációval lép fel a japán Kujun a harmadik emeleti kiállítótérben éjfélkor.
    A múzeum közölte: a különleges tárlatvezetések kapcsolódnak a Félreérthetetlen mondatok és a Mladen Stilinovic - Húzd rá! című kiállításokhoz is. Minden egész órakor 30 perces tárlatvezetések indulnak az I. és III. emeleti kiállítótérben.
    A Ludwig Múzeum az Oktogonnál, a földalatti megállójában is jelen lesz. A Moholy-Nagy László - The Art of Light című kiállítás jegyében fényinstallációt és filmvetítést tartanak. Az intézmény arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a magyar származású művész két filmje - az Ein Lichtspiel schwarz weiss grau (Fényjáték - fekete-fehér-szürke) és a Gross Stadt Zigeuner (Nagyvárosi cigányok) - lesz látható a megálló falán.

Kiscelli Múzeum: Egyéjszakás divattörténeti kiállítással, 19. századi háromdimenziós fényképekkel, a kriptában zseblámpás kalandtúrával és laterna magica vetítéssel várja a közönséget a múzeumok éjszakáján a Kiscelli Múzeum, ahol Edison fonográfja is megszólal pénteken. Divat a magyar?! egykor és ma - ezzel a címmel látható egyéjszakás divattörténeti tárlat az önálló magyar divattervezés 19. századi kezdeti szárnypróbálgatásaitól egészen a mai magyaros darabokig. A kiállításon szerepel majd például egy nemrégiben restaurált, 19. század végi férfi díszruha, az 1930-as évek magyaros ruhamozgalmát illusztrálandó Farnadi Ilonka 20 akvarell rajza, illetve Tüdős Klára két öltözete. De a közelmúlt Gombold újra! című, magyaros viseletpályázatának kiemelkedő darabjait is megcsodálhatják a látogatók.
    Az este folyamán többször is indul zseblámpás kalandtúra a kriptában, ahol a résztvevők egy különleges vezetésen vehetnek részt, és ahol szintén több alkalommal félórás laterna magica vetítéseket is tartanak, amelyen petróleumlámpával megvilágított, színes történetek kelnek életre a mozgókép hőskorából.
    A múzeum tanulmányi bútorraktárában Rostás Péterrel, a Kiscelli Múzeum igazgatójával indulhatnak bútortörténeti kirándulásra az érdeklődők, a Fővárosi Képtár 20. századi gyűjteményében pedig Simon Magdolnával és Köblös Péterrel kalandozhatnak a látogatók. Lehet 19. századi háromdimenziós fényképeket is nézegetni sztereoszkóp segítségével, miközben Edison fonográfja és az egykori Magyar utcai bordélyház polifonja szolgáltatja a zenét.
    A Műtárgyakkal "négyszemközt" című program keretében mindenki kicsit közelebbről veheti szemügyre a máskor vitrinekben őrzött tárgyakat, például Schedel Világkrónikáját, Pest legrégibb térképét a 18. század elejéről, a Vasquez-féle keretképes térképet 1837-ből, Budapest madártávlati képét 1896-ból, régi panorámaképeken pedig Budapest egykori látképeit lehet megcsodálni.
    Napszállta után Papp Gábor Zsigmond Budapest retró című filmjét vetítik a belső udvarban.
    A legkisebbeket és szüleiket már délután 4-től várják a gyereksarokban, ahol a játék mellett ruhát, szütyőket és kiegészítőket tervezhetnek, készíthetnek egészen 6 óráig. Közben egy "varázskalandon" is részt vehetnek, ahol egy bűvész a szemfényvesztő mutatványok mellett apró trükkökre is megtanítja a kicsiket.

 Aquincum: Mágia és varázslat az antikvitásban támakörben rendeznek előadásokat az Aqiuncumi Múzem főépületében, a volt ELMŰ épületben, ahol kipróbálják az új 3D-s öltöztetőjátékot, a Habitust is. Ugyanakkor a fáklyás felvonulás nem itt, hanme az Árpád hídnál lévő katonai fürdő romjai közt lesz. A részletes program:
•    Varázsfőzet kóstoló, bűbájosság, rontás, vajákos varázslatok 20.00
•    Kosztümös tárlatvezetés a kiállítási épületben 18.00 órától 21 óráig
•    Amulett és bulla készítés 18.00-20.00
•    Az elátkozott kocsihajtó. Az antik átoktáblák mágikus kontextusai – Prof. Dr. Németh György régész előadása 20.00 óra
•    Csillagleső – a Magyar Csillagászati Egyesület távcsöves bemutatója 21.00
•    HABITUS - Római divat Aquincumban - az Aquincumi Múzeum Pannonia Provincia Program Európai Uniós projektjéhez kapcsolódó 3D-s interaktív játék bemutatása, kipróbálása 21.00
•    Jósoltass a keltával! 21.00
•    Varázslás és titkos kultuszok a Római Birodalomban – Dr. Lassányi Gábor régész előadása 23.00
•    Fáklyás vezetés az Aquincumi Múzeumhoz tartozó Fürdő Múzeumban (Flórián téri aluljáró) 20.00 és 22.00
Az Aquincumi Múzeum romterülete balesetveszély miatt az éjszaka folyamán nem látogatható. Fáklyás vezetés a romok közt a Flórián téri Fürdő Múzeumban, ahol a fürdő nagyközönség előtt zárt területeit is bebarangolhatják az érdeklődők.

Mai Manó Ház: Fotográfiai témájú filmvetítésekkel, Mai Manó Ház túrával, az aktuális kiállításokhoz kapcsolódó tárlatvezetésekkel várja a látogatókat a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház pénteken. A látogatók idegenvezető közreműködésével ismerkedhetnek meg az 1894-ben épült, 1996-ban műemlékké nyilvánított Mai Manó Ház történetével és az aktuális kiállításokkal.
    A Mai Manó Ház aktuális kiállításaihoz kapcsolódóan tárlatvezetéseket is tartanak: Molnár Zoltán Brazil Napló 2008. és Szombathy Bálint Mozgásképek című kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők.
    A Napfényműteremben filmvetítéseket rendeznek; az (Ön)arckép Rozival - Beszélgetés prof. Pécsi József fotográfus özvegyével című filmet, Zolnay Pál Fotográfia című alkotását, valamint Kepes András André Kertész portréfilmjét is megnézhetik a múzeum látogatói. Este kilenc órától kortárs fotóművészeti szabadtéri slideshowt tartanak a Mai Manó Ház előtt felállított vetítővásznon.
    A Budapesti Kulturális Klaszter Földalattizz! projektjének részeként a Mai Manó Ház az Opera megállójában is bemutatkozik a július 1-jén nyíló Budapest pozitív című kiállításával.

Zenetörténeti Múzeum: A Zenetörténeti Múzeum péntek délutántól Liszt Ferenc és az opera című programjával, tárlatvezetések és hangversenyek váltakozásával várja az érdeklődőket a múzeumok éjszakája alkalmából. Délután ötkor a Bartók Konzervatórium Rézfúvós Kvintettje toronyzenével köszönti a látogatókat, majd Erkel Ferenc születésének 200. évfordulójára rendezett emlékkiállításon kalauzolják az érdeklődőket. Hét órától Bazsinka Zsuzsanna Liszt-dalokat énekel Király Csaba zongorakíséretével. Milyen volt a Nemzeti Színház nemzetközi operarepertoárja Erkel idejében? - a kérdést Tallián Tibor zenetörténész, az intézet igazgatója válaszolja meg.
    Váradi Marianna operaáriákat mutat be eredetiben és Liszt átiratában is, megszólal Gilda áriája a Rigolettóból. Erkel és a népszínmű kapcsolatára világít rá Szacsvai Kim Katalin.
    Este tízkor a Liszt-művek népzenei forrásait fedezhetik fel a Zeneakadémia népzene szakának vezetőjével, Richter Pállal. Erkel történeti operáinak hátteréről Tallián Tibor beszél. Közvetlenül éjfél előtt Liszt és Erkel kamaraművek hallhatók, éjféltől pedig a Haydn Teremben és előtte, a Hatvani-kertben táncházban vigadhatnak a vendégek.


 A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont, Liszt Ferenc utolsó budapesti lakhelye már délután négytől várja a látogatókat, az Andrássy úti intézmény erkélyéről Kovács Tamás trombitaművész fújja a műsorszámok közti fanfárokat.
    A kamarateremben először Nicolas Namoradze zongorázik: etűdöket és a h-moll szonátát. Mandel Róbert állandó témájával foglalkozik öt órától: hangszercsodákat mutat be Liszt Ferenc korából.
    Este hétig a népzenei gyökerekre vetül fény Liszt "vándorútja" hazájában című összeállítással. Balog József (zongora) és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzenei szakának diákjaiból és tanáraiból álló együttese egyebek között a XV. Magyar rapszódia részletét, a Rákóczi indulónak a néphagyományban fennmaradt változatait, a VIII. Magyar rapszódiát és annak népzenei variációit, Bihari János egyik verbunkját, a Koltói csárdást játssza el.
    Az esti tárlatvezetés során Lisztnek a múzeumban őrzött hangszereit szólaltatják meg. Nyolc órától Széll Rita Liszt korának kedvelt magyar táncait és néhány historikus táncot is megismertet az érdeklődőkkel. Majd fiatal énekeseké: Szemere Zitáé (szoprán) és a Gundel-díjas Vörös Szilviáé a pódium, zongorán kísér Gyökér Gabriella.
    Domokos Zsuzsanna, a kiállítás kurátora, a Liszt Múzeum igazgatója mutatja be a Liszt és Budapest című időszaki kiállítást. A Zenetörténeti Kutatókönyvtár titkait pedig Gulyásné Somogyi Klára fedi fel. A fináléban Fejérvári Zoltán és az ugyancsak Gundel-díjas Palojtay János zongoraestjén is Liszt kompozíciói hangzanak el. (MTI)

Balassi Intézet: Eddig nem látott és hallott formációban és produkcióval lép fel a Misztrál együttes és három népszerű kortárs költő: Kiss Judit Ágnes, Tóth Krisztina és Lackfi János. Az est különlegessége, hogy mind a zenében, mind pedig a költészetben az improvizáció áll a középpontban. A gyerekeket a kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi megámodója, Richly Zsolt filmrendező várja, kalauzolja képei között, bevezeti őket a mesefilmek kulisszatitkaiba, és segít nekik, hogy lerajzolhassák kedvenc mesehőseiket. Mindennek helyszíne a festői környezetben lévő Balassi Intézet terasza és aulája. (Kultúra.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.