POSZT-er: Reality show utcán, parkban, panelban

Sors - ez a címe a Médiaháború elnevezésű kiállítás folyóiratának a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT). Betűtípusai erősen emlékeztetnek egy másik lapéra, amelynek címe hétköznapi fűszer neve, de nem a sóé. A művészeti egyetemisták itt a celebhíreket, a szappanoperákat, a reklámok mindenhatóságát szedik ízekre.

Árpádsávos zászlóval és hazaárulós felirattal felvértezve áll egy fiatal férfi a Széchenyi téren. Körülötte nyugdíjasok magyar zászlót lobogtatnak, és a székely himnuszt éneklik. „Vajon ez is OFF-program?"- kérdezem tanult kollégáimat. Aztán rájövök, ez egy másik versenyprogram része, nem a POSZT-é.

Nincsenek véletlenek. Épp az egyik „főelőadásról", A velencei kalmárról érkezünk. Zsótér Sándor rendező és Ungár Júlia dramaturg másfél órára húzta a Shakespeare-darabot. Más dimenziókat nyer a pénzkölcsönzés, a zálogügy, a bosszú és a szenvedély gondolata. Mégsem a zsidózás nyer mai értelmet, sokkal inkább a panelfalak közé ágyazott történet. A tévében hosszasan fut egy reality show, és „élőben" közvetítenek szívműtétet, mikor zálogként Shylock kivágna egy font húst Antonio, a kalmár szívéből.

Mintha a zsótéri előadás luklakásaiba bámulnánk be a Szputnyik Társaság produkciójában, a Bérháztörténetek 0.1-ben. Groteszk pillanatok (kicsit bő) folyama, videóval, sok zenével, remek színészekkel. A legfiatalabb generációval együtt játszik itt Csákányi Eszter, Lázár Kati, Gyabronka József, Lukáts Andor és Anger Zsolt.

A harmadik versenydarab a Pesten is vegyes érzelmeket kiváltó Botho Strauss-mű, A park. Hírlik, új díszletelemeket gyártottak a POSZT-ra, a Pécsi Nemzeti Színház technikájára épülőt. Mindenki a zsűrit sajnálja, nem könnyű produkciók.

Jól illik mindhárom előadás vizualitásához a művészeti egyetemisták Médiaháborúja. A fiatalok a bulvárt fricskázzák, a percemberek hatalmát. A bejáratnál - mint briliáns bemutatón -, elhasznált rágókat állítanak ki, ékszerdobozban, a tulajdonos nevével. Ezek a mi kincseink, a celeb-ereklyék. Két gumi összekapaszkodik, a fitness-guruké: Schobert Norberté és Rubint Rékáé.

Ismert arcokra vadászhatunk, képernyőn keresztül is. Ehhez dugós pisztolyokat és műanyag játékíjakat kapunk. Egérfogóval kombinált távkapcsoló tart a képernyő előtt, Maradj velünk! - bíztat, és aki többre vágyik, 15 perc hírnevet szerezhet monitorba bújva. Remixelt Füles Mackó mese köti le a bébik figyelmét, és Teszvesz város lakóinak életét bemutató rajzokat pásztázva tudjuk meg, amíg nem tökéletes a külseje, el sem indul otthonról a sztár. Mellesleg őszintén beszél arról, hogy 37 éves korában narancsbőre is van.

Az egyetemisták pár lapos újságot is gyártottak, Sors címmel, ismétlődő szövegek és képek, szexhirdetések, beetető reklámok. Az egyik kétoldalas cím mondja el a legtöbbet az egész bulvár vircsaftról: Egyáltalán nem fontos, ami ide van írva.

 

POSZT-off 2009 Médiaháború - Sztárlövölde (Papp Szilvia)
POSZT-off 2009 Médiaháború - Sztárlövölde (Papp Szilvia)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.