galéria megtekintése

Pörgés padlógázzal

2 komment


Csepelyi Adrienn

Ilyen karaktereket amerikai filmekben szoktak kitalálni: a női egyenjogúságért küzdő autóversenyző, aki szabadidejében thai bokszol, szakmáját tekintve pedig festő-restaurátor.

Ne aggódj, játék szakos voltam!

Ma is ez Szántó Nikolett mottója, ami azt jelenti: akármilyen nehéz is a feladat, ő biztosan megoldja. Ez még a szakközépiskolából, a „Kisképzőből” ered, ahová játékkészítő szakra járt, ami híres volt arról, hogy ha kilenc tanulónak kellett egy fatárgyat készítenie, akkor egy darab fémfűrészt kaptak hozzá. Nikolett ekkor még nem tudta, mekkora szüksége lesz az itt tanult fifikára.

Pedig az édesanyja mindig szerette volna megkímélni attól, hogy olyan pályát válasszon, ahol nagy pofonok várják. Ő azonban mindig talált azokhoz másik utat magának. Általános iskolában még klasszikus gitáron játszott, sőt versenyekre járt, később szertornázott, majd mindenféle sportot kipróbált.

 

Világéletében azt mondogatta: ő nem tud festeni. Ehhez képest a középiskola utolsó évében festménymásolás volt a feladat – az övének csodájára jártak. Rajztanára felvetette, hogy legyen restaurátor. Az új irány önbizalmat adott neki, jelentkezett a Képzőművészeti Egyetemre, ahol nyolcvan jelentkezőből öt-hat kerülhet be erre a szakra. Mindent beleadott a felkészülésbe: a Régészeti Intézetben vállalt munkát, ásatásokon készített leletrajzokat. Önszorgalomból megtanult freskót festeni. A középiskola után kijelentette: soha többé nem akar kémiával foglalkozni. Alaposan elszámította magát: manapság ugyanis a restaurálás inkább tudomány, mintsem bűvészkedés az ecsettel. A retusálás mindössze tíz százalék, a munka oroszlánrészét a mikroszkópos, fizikai-kémiai vizsgálatok, az állapotfelmérés teszi ki.

Nikolett azt szereti a legjobban, amikor előtűnnek az eredeti színek. Azt meséli: akadt, aki a műhelyből haza sem akarta vinni a festményét, mert a megsárgult lakk alól egészen más árnyalatok bukkantak elő, mint amilyeneket a megrendelő előzetesen elképzelt.

Bár Nikolett szeretett volna restaurátorként dolgozni, sőt, maga is festett, még önálló kiállítása is volt, hamar kiderült: idehaza olyan kevés a lehetőség, hogy a legtöbb csoporttársával egyetemben más megélhetés után kellett néznie. Nem esett kétségbe.

Éppen első bokszversenyére készült, amikor berobbant életébe a drift. Mindig is vonzották az autók, kiskorában édesapja a kukoricásban tanítgatta vezetni, alig várta, hogy jogosítványa legyen. Amikor barátaival kiment egy driftversenyre, és megcsapta az égett gumi illata, már tudta: megérkezett. Számára a drift a határon való autózás művészete, a sodródás, a sebesség, az izgalom egyedülálló keveréke.

A szubjektív, de pontozható sport a japán hegyi felfutásból alakult ki. Nikolettnek szerencséjére akkori autója alkalmas volt a driftre, úgyhogy attól fogva körjáratban látogatta a gumisokat használt abroncsokért, amelyekkel gyakorolhatott. Élete első versenylehetősége a véletlen játéka volt: csupán a futam edzésére ment ki, ám a kilátogató tévéstáb azonnal lecsapott rá, mint egyetlen nőre. Hát, most már indulsz – mondta a csapata. Indult. Azóta versenyez.

A drift látványsport, sokan még mindig nem veszik komolyan, keveset tudnak róla. Jaj, amikor pörögtök, ugye? – kérdezik sokan, mire Nikolett nagy rutinnal feleli: nem, mivel aki pörög, az kiesik, és mehet haza. Annak, hogy miként kell végighajtani a pályán, megvannak a szigorú szabályai, úgyhogy Nikolett csupán a pályán kívül pörög – igaz, ott mindig maximális fordulatszámon.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Miközben koptatta a gumikat, szakdolgozatát ­írta: a Szépművészeti Múzeumban a XIV. századi olasz mester, Cola Petruccioli gyűjteményét dolgozta fel. Gyakran kérdezik, hogyan áll össze a kép: hogy érdekelheti egyszerre az autóversenyzés, a restaurálás, a thai boksz. A kulcsszó a kihívás. Ez mozgatja minden területen: megtanulni, elsajátítani valami újat, valami elérhetetlennek tűnőt. Vallja: a siker 80 százaléka a befektetett energia és igyekezet, 20 százaléka a tehetség.

Azt mondja, nehéz eldönteni, hogy véletlenül talált-e ki mindig olyan dolgokat, amelyeknél falakba ütközött, vagy épp azért ment abba az irányba.

Fontos számára az állatvédelem, a természet- és a gyermekvédelem. Hol egy állatmenhelyet támogat, hol egy családot menekít vidékről a bántalmazó férj elől, hol pedig a One Billion Rising nővédelmi mozgalom táncát oktatja. A női egyenjogúságért vívott ­harcához saját élete ad hajtóerőt. Nikolett szerint hiányzik a női energia a világból, ami fenn tudná tartani az egyensúlyt, de az internetnek hála, mind többen merik megosztani történeteiket, a nők elkezdtek kinyílni, egymás keze felé nyúlni.

Az autóversenyzéssel kapcsolatban következetesen többes számban beszél magáról: azt mondja, egy pilóta a csapatával együtt éri el az eredményeit. Társai maximálisan mellette állnak, pedig előtte az aszfalt korántsem olyan sima, mint a férfi versenyzők esetében. Ma már bátrabban nevet a kezdeti nehézségeken, teheti: ő az első nő a világon, aki profi, koedukált driftbajnokságot nyert.

A magyar és európai sikerek mellett az amerikai Formula–D bajnokságban is rajtengedélyt kapott – ez a szint a driftvilágban olyan, mint a pálya­autózásban a Formula–1 –, ilyenhez csak bizonyos eredmények után juthat a versenyző. Ehhez képest Nikolett azért nem tudott végigmenni a világ legrangosabb versenysorozatában, mert gigászi küzdelmük ellenére sem tudták megteremteni az anyagi feltételeket. Most épp szponzorokat keres, hogy versenyezhessen.

Rettentően zavarja, amikor a női autósokat becsmérlik: szerinte a nőknek nem csupán bizonyítaniuk kell egy adott terepen, de előbb azt kell bebizonyítaniuk, hogy joguk van megérkezni arra a pontra, ahonnan a férfiak elindulnak. Jaj, de aranyos vagy, na, állj a sor végére – érzékelteti nevetve a többségi hozzáállást. Eközben a mellette álló férfiaknak lapogatják a hátát. Másfajta csomaggal indulnak.

Visszatekintve úgy érzi: az üvegplafon a motorsportban is jelen van. Rabócsi Tibor, az autóversenyzés emblematikus alakja mondta neki egyszer, hogy ez egy többfázisú történet: először örülnek neki, mert színesíti a palettát. Aztán észreveszik, hogy veszélyt jelent rájuk, akkor kirekesztik. A harmadik fázisban viszont elkezdik tisztelni. Egy sokatmondó félmosoly kíséretében Nikolett hozzáteszi: nem könnyű a harmadik szakaszba lépni. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.